Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail om EU-valet: Att säga ja till Europa räcker inte längre, Liberalerna

Artikel 6 av 7
Ledarredaktionen om EU-parlamentsvalet
Visa alla artiklar

Ledarsidans Bawar Ismail om varför det går så trögt för Sveriges mest EU-positiva parti, Liberalerna.

Sveriges mest EU-vänliga parti som vill införa euron och fördjupa det europeiska samarbetet. Det är så Liberalerna vill möta väljarna i EU-valet i maj. Ett sådant parti borde rimligtvis skörda stora framgångar i ett EU-positivt land som Sverige? Stödet för EU-medlemskap brukar ju samla en överlägsen majoritet i årliga opinionsmätningar. Och i en undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB) i december förra året svarade 18,6 procent att de kunde tänka sig att rösta ja till euron i en ny folkomröstning.

Grunden för ett starkt Liberalerna finns där. Men trots att svenskarna är ett EU-positivt folk går det trögt för L i opinionen. I den första opinionsundersökningen inför valet, beställd av public service, landar Liberalerna på fem procent. Och i en annan mätning, beställd av Europaportalen, hamnar L på 3,8 procent. L kan alltså förlora alla sina mandat i Europaparlamentet i maj. Snacka om ödesval.

Egentligen är det inte så konstigt. Partiets svaga stöd i opinionen kan nog förklaras med höstens regeringskris och att partiet till slut valde en S-regering framför allianssamarbete.

Men kanske beror L:s svaga siffror inför EU-valet helt enkelt på att man, tja, inte utvecklat sin Europapolitik? Liberalerna verkar nämligen köra i samma gamla spår som tidigare. "Ja till Europa", sade folkpartisterna i EU-valet 2014. Inför årets val säger liberalpartisterna i stället: "Oui, rösta för Europa". Wow, vilken skillnad.

När andra partier tydligt förklarar vad de vill göra i EU, tror L att det räcker att i ännu ett val deklarera sitt villkorslösa stöd till Europaprojektet. Samtidigt pekar allt på att det EU-kritiska Sverigedemokraterna kommer skörda nya framgångar i EU-valet. SD flyger upp mot 14 procent i SR/SVT:s opinionsundersökning inför EU-valet.

En L-partist skulle förmodligen tolka detta som att svenska folket blivit ett gäng populistiska EU-motståndare som avskyr fri rörlighet, franskspråkiga byråkrater och den gemensamma bankunionen. Hur kan ett EU-kritiskt parti vara större än EU:s främsta förespråkare i L?!

Men då har man inte riktigt koll på verkligheten.

Liberalerna vill så gärna få till en konflikt om ja eller nej till Sveriges medlemskap i EU. Tar man dock en titt på övriga partier är det rätt så tydligt att de flesta partier redan säger ja till Europa. Miljöpartiet vill ha en europeisk tågmarknad, Socialdemokraterna vill att EU tar ledartröjan i klimatfrågorna och Moderaterna vill att EU ingår nya frihandelsavtal. Stödet för EU är så starkt förankrat i den svenska partipolitiken att till och med de EU-kritiska alternativen i Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har valt att pausa sina krav på utträde ur unionen. Det är inte sexigt att kräva Swexit. Fokus för de EU-kritiska partierna är i stället att reformera unionen inifrån.

L har inget annat än väderkvarnar att slåss mot i EU-valet. Och kanske är det därför Jan Björklunds villkorslösa kärleksyttringar till EU-projektet inte flyger i opinionen. Väljarna törstar efter mer konkret Europapolitik än så. Och bland de övriga partierna har man fullt upp med att förklara för väljarna vad man faktiskt vill att EU ska göra eller inte göra.