Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Nu vet ni, vänsterväljare – Jonas Sjöstedts hot är bara tomt prat

Jonas Sjöstedt (V) har hotat med att fälla regeringen Löfven om man rör arbetsrätten. Men nu backar vänsterledaren från sitt hot. Sjöstedt är inte ett dugg trovärdig, skriver ledarsidans Bawar Ismail.

Kommer ni ihåg när Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt stod framför journalistkåren och lovade att fälla regeringen om arbetsrätten hotades eller förändrades? Jo då, han gav det löftet framför tv-kamerorna och svenska folket.

En januarikväll stod även vänsterledaren i SVT:s Aktuellt-studio och förtydligade sitt hot: "Är det så att de börjar röra arbetsrätten, är det så att de går mot marknadshyror, ja då kan de inte räkna med att sitta kvar".

Januariavtalet, som ligger till grund för regeringen Löfven II, är produkten av en rad kompromisser mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. I överenskommelsen finns flera punkter som berör arbetsrätten. Januaripartierna vill bland annat att arbetsrätten ska moderniseras och att lagen om anställningsskydd ska ändras med utökade undantag från turordningsreglerna. Den socialdemokratiska regeringen har redan tillsatt en utredning som ska titta på hur arbetsrätten ska anpassas efter dagens arbetsmarknad.

För liberala och borgerliga väljare är det här inga konstigheter. Sverige har en stelbent arbetsmarknad, detta samtidigt som arbetslivet och konkurrenssituationen för svenska företagare förändrats genom åren. De stelbenta reglerna är rester från 70-talet som dessutom skapar höga trösklar in till arbetsmarknaden för grupper som nyanlända.

För vänsterväljare som ogillar alla tankar på att liberalisera arbetsmarknaden måste det däremot varit en välkommen gest från vänsterledaren att dra en röd linje vid arbetsrätten.

Det finns dock ett problem med Jonas Sjöstedts hot. Det är bara tomt prat, och inget annat.

På tisdagen rapporterade nämligen SVT Nyheter att Jonas Sjöstedt backar från sitt tidigare hot om att fälla regeringen. Inför tisdagens riksdagsvotering låg nämligen ett regeringsförslag om att ändra strejkrätten på riksdagsledamöternas bord. Men Vänsterpartiet nöjde sig med att bara rösta nej till förslaget.

"Det skulle inte hjälpa att fälla regeringen", berättade vänsterledaren till SVT och förklarade vidare att även en borgerlig regering skulle införa sådana förändringar.

Jaha, men den realiteten fanns redan i januari när Sjöstedt drog sin röda linje? Inte har väl vänsterledaren förstått detta först nu?

Att Jonas Sjöstedt väljer att backa från sitt missförtroendehot sänder en tydlig signal till vänsterväljare som vill värna nuvarande arbets- och strejkrätten: Vänsterpartiets löften är inte att lita på.

Det är synd. Mittensamarbetet mellan S, MP, L och C möts av en tuff borgerlig opposition i M och KD. Men för vänsterväljare som oroar sig för att S tvingats till allt för hårda liberala kompromisser verkar V inte vara något trovärdigt alternativ.