Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Kommer du driva en demokratioffensiv mot Palestina, Margot Wallström?

På onsdagen presenterade utrikesminister Margot Wallström (S) regeringens utrikesdeklaration för det kommande året. Ledarsidans Bawar Ismail ser några frågetecken kring utrikesministerns utlovade offensiv för demokratin.

Nationalister och extremister utmanar vårt politiska system. Medlemsländer i EU frångår de värderingar som ligger till grund för unionen. Europa förändras. Demokratin runt om i världen pressas tillbaka.

Utrikesminister Margot Wallström (S) inledde regeringens utrikespolitiska deklaration med att beskriva en värld där otryggheten breder ut sig. I denna föränderliga värld ska därför regeringens främsta prioritet i utrikespolitiken vara att främja demokrati, ta kollektivt ansvar för fred och säkerhet och bedriva en aktiv diplomati.

Gott så. Sverige är ett litet land i en värld med gigantiska aktörer, globala utmaningar och gränsöverskridande hot. Vi måste därför samarbeta med likasinnade länder för att skapa trygghet och främja svenska intressen så som export och handel. På den punkten har utrikesminister Margot Wallström helt rätt.

Läs också: Bawar Ismail: Kom igen, Björklund - kräv att S byter utrikesminister

Men när utrikesministern talar om att det är dags för en så kallad offensiv för demokrati dyker ett antal frågetecken upp. "Vår demokratioffensiv kommer att märkas i all vår utrikespolitik. Det handlar om att ge stöd och näring överallt där demokratin kan växa och vara kritiska när den utarmas", sade Wallström från riksdagens talarstol.

Det lät inte så farligt. Men att tala om en "offensiv" för demokratin förpliktigar. Hur ska Sverige hantera sina relationer med världens diktaturer och auktoritära stater?

För Sveriges högsta representant på den internationella arenan bör vara ärlig med svenska folket: Att vilja främja demokrati kan i många fall krocka med att vilja främja svensk export och handel. Det är inte så särskilt troligt att Sveriges regering kommer riskera goda affärsrelationer med länder som Kina, Egypten, Iran och Saudiarabien genom den så kallade demokratioffensiven.

Och vad innebär egentligen demokratioffensiven för en av Wallströms allra viktigaste utrikespolitiska frågor: Israel-Palestina? I utrikesdeklarationen slog Wallström åter fast, liksom föregående år, att regeringen ska verka för en tvåstatslösning och att man stödjer ett demokratiskt statsbyggande i Palestina. Men Palestina står ljusår ifrån att vara en stabil demokrati med respekt för mänskliga rättigheter.

I den senaste årsrapporten från människorättsorganisationen Human Rights Watch kritiseras den palestinska myndigheten på Västbanken bland annat för att man fängslat journalister, aktivister och regimkritiker. Fångar har torterats och protester har slagits ner. Den palestinska myndigheten stödjer även terrorister med bidrag och högt uppsatta representanter har återkommande gånger hyllat terror- och våldsdåd riktat mot Israel. Och från det Hamas-kontrollerade Gaza skjuts raketer mot Israel, oppositionella arresteras och flertalet avrättningar och dödsstraff har utförts.

Hur ska Wallström hantera Palestina utifrån sitt löfte om en demokratioffensiv? Kanske är det helt enkelt på tiden att Sverige fryser sitt bistånd till Palestina, utrikesministern?

Läs även: Bawar Ismail: Sverige ska inte hjälpa en regim som hyllar terrorister och knivmördare