Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bawar Ismail: Det går inte att förbjuda bort den organiserade rasismen

Regeringen vill utreda förbud mot rasistiska organisationer. Ledarsidans Bawar Ismail är inte helt såld på förslaget.

Annons

Sverige har ett riktigt rasseproblem. Utöver det allvarliga säkerhetshotet från radikalislamismen är Säkerhetspolisen tydliga med att vit makt-miljön utgör ett långsiktigt hot mot den svenska demokratin.

I Säpos årsbok för år 2018 skriver myndigheten att den främlingsfientliga och radikalnationalistiska idéströmningen i samhället ökat, något som syns främst på nätet. I 2019 års helårsbedömning från Nationellt centrum för terrorhotbedömning varnas också att högerextrema terrordåd i västvärlden kombinerat med högerextrem propaganda kan inspirera individer i sådana miljöer i Sverige att utföra attentat.

Läs även: Underskatta inte hotet från Nordiska motståndsrörelsen

Hotet från rasistiska ideologier och det våld som följer i extremismens fotspår har fått regeringen att agera. Häromveckan tillsattes en parlamentarisk kommitté med uppdraget att titta på hur man kan göra det straffbart att vara med i en rasistisk organisation och om det är möjligt att förbjuda sådana organisationer. Senast februari 2021 ska uppdraget redovisas.

Till TT sade justitieminister Morgan Johansson (S) följande: "För alla rörelser är organisationen det kanske viktigaste verktyget man har för att sprida sin ideologi och rekrytera människor och tar vi ifrån dem det verktyget skadar vi den här typen av destruktiva ideologier".

På senare år har det om något blivit glasklart att det saknas kraftfulla åtgärder mot extremism och militanta rörelser. Vi har sett det i den slapphänta hanteringen av individer som anslutit sig till terrorsekten IS och vi har sett det i den bedrövliga hanteringen av nynassar som ges demonstrationstillstånd titt som tätt.

Därför är det en självklarhet att se över hur vår demokrati ska försvara sig mot extremistiska och militanta rörelser. Vad kan göras redan i dag? Vilka verktyg saknas? Behövs lagändringar eller nya åtgärder? Det gäller såväl lagda förslag om kriminalisering av samröre med terrorstämplade organisationer, deltagande i våldsbejakande organisationer eller regeringens önskan om att förbjuda rasistiska organisationer.

Läs också: Bawar Ismail: Vad säger det om vårt land när en judisk förening måste läggas ner?

Men det är inte säkert att regeringens linje är effektiv i kampen mot våldsamma rasideologiska rörelser. Rasism går inte att förbjuda bort, vilket erfarenheterna från efterkrigstidens Tyskland tydligt visar. Trots långtgående lagstiftning, med förbud mot förnekelse av Förintelsen och förbud mot nazistiska symboler och organisationer, lever den högerextrema miljön vidare i landet. Ännu värre: Den nynazistiska miljön i Tyskland har blivit ett allvarligt säkerhetshot efter en rad våldsdåd och ett politiskt motiverat mord på en flyktingvänlig politiker.

Om förbud mot rasistiska organisationer inte ens funkar i Tyskland, hur ska det då fungera i Sverige? För organisationer kan alltid byta namn och skepnad.