Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre vård till äldre

Svensk sjukvård håller världsklass. En grupp som inte alltid får tillgång till den vården är de mest sjuka äldre. Det är inte ovanligt att äldre får tillbringa sina sista veckor i livet med att åka ambulans mellan äldreboendet och akutmottagningen.

Det är en vård som är dyr, ger dålig kvalitet och dessutom inte alls är anpassad till de särskilda behov som de mest sjuka äldre har.

Det behöver inte vara så.

Därför vill vi jobba för att de omkring 1 000 mest sjuka i hälsingekommunerna ska få bättre vård.

Satsa pengar på att höja kompetens hos de som jobbar i äldreomsorgen. De som jobbar i äldreomsorgen ska ha en formell kompetens. Dessutom måste det som har grundkompetens kunna fördjupa sig inom exempelvis demens och psykisk sjukdom, omsorg och vård i livets slut, funktionsbevarande omsorg, måltid, kost och näring.

Primärvårdens uppdrag måste preciseras så att det klart framgår att de mest sjuka äldre är en av den viktigaste gruppen för primärvården. För de mest sjuka äldre ska hembesök vara regel och besök på mottagningen undantag när behov finns av att träffa läkare eller sjuksköterska. Läkemedelsgenomgångar ska göras regelbundet.

Vi vill att alla äldre som tillhör gruppen mest sjuka äldre ska ha en namngiven huvudansvarig sjuksköterska som samordnar kontakter.

Vård och omsorgsinsatserna till äldre med sammansatta behov kräver kunskaper om geriatrik (det sjukliga åldrandet) och gerontologi (det friska åldrandet). I dag finns bristfälliga kunskaper inom dessa områden inom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen, liksom när det gäller äldres läkemedelsbehandling. Antalet geriatriker är mycket få i Gävleborg. I landet finns några hundra. Därför måste geriatriken stärkas i grundutbildningen för läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och socionomer.

Helena Brink (C) Ljusdal

Annica Norman (C) Hudiksvall

Marianne Persson (C) Söderhamn

Anders W Jonsson (C) riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel