Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre skidgymnasium utreds

Ljusdals kommun stoppar intaget till skidgymnasiet. Men i stället för nedläggning utreds storsatsning.

Beslutet som utbildningsnämnden tog på onsdagen kan verka paradoxalt.

Politikerna vill utreda en storsatsning. Samtidigt stoppas intaget av skidelever i höst eftersom inga elever söker skidutbildningen på Slottegymnasiet i Ljusdal. Dessutom blir bara två eller tre av de "gamla" eleverna kvar där.

– För närvarande är det åtta elever på skidgymnasiet. Förutom att några går ut är det två som valt att byta skola eftersom det blir så få elever, säger Slottegymnasiets rektor Inga-Lill Öjemark om elevtappet.

Lännart Nilzon, lärare och samordnare av de nationella idrottsutbildningarna på Slottegymnasiet, och skidläraren Helena Wiklund gästade utbildningsnämnden.

– En viktig orsak till elevtappet är att skidutbildningen var på väg att läggas ner för fem år sedan. Sedan dess har Ljusdal varit nedlagt i mångas ögon, säger Lännart Nilzon.

Politikerna i nämnden och personalen var eniga om att det inte är särskilt bra att köra på och hoppas på nya elever i elfte timmen. Därför stoppas elevintaget till skidutbildningen från och med i höst.

Samtidigt ger utbildningsnämnden sin förvaltning i uppdrag att utreda hur en utvecklingsplan för en nationell idrottsutbildning för skidor kan utformas.

Nämnden strök ansökan om ny certifiering inför 2015 eftersom politikerna vill veta hur det går att ordna nytillskott som till exempel asfalterad rullskidbana och möjlighet till konstsnö i skidspåren nära Slottegymnasiet innan beslut om en framtidssatsning tas.

Torsten Hellström (M) ville dock söka ny certifiering redan till nästa år.