Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre rankning men inte tillräckligt bra

Ljusdals kommun har klättrat i Svenskt Näringslivs rankning med 46 placeringar. Det är bra och än bättre är det att Sören Görgård får en kick av rankningen och förstår att den har något att säga.

Kommunen har klättrat i Svenskt Näringslivs rankning med 46 placeringar. Det är bra och än bättre är det att Sören Görgård får en kick av rankningen och förstår att den har något att säga.

Den förbättrade placeringen är en sammanvägning av en rad faktorer. Tittar vi på dessa faktorer och jämför dem med andra kommuner var för sig är det lite berg och dalbana.

Ett viktigt skäl till att kommunen klättrat är att attityden till företagande förbättrats. När det gäller medias attityd till företagande har vi för den faktorn klättrar 34 placeringar jämfört med andra kommuner. På motsvarande sätt har vi klättrat 142 placeringar när det gäller skolans attityder och 88 när det gäller allmänhetens.

Glädjande är också att kommunens service till företagen förbättras så att vi klättrar 100 placeringar.

Men sedan kommer det allvarliga som drar ner oss i den totala rankningen. Vi har tappat 39 placeringar när det gäller nyföretagande, 8 placeringar när det gäller kommunalskatt och värst av allt 25 placeringar när det gäller tillgång på arbetskraft med relevant kompetens. För den faktorn har vi en bottenplacering på 271:a plats.

Finns det en koppling till att kommunen vill lägga ner program för fordon och media och att de lade ned det trätekniska programmet?

Rankningen finns med alla detaljer på Svenskt Näringslivs hemsida. Jag hoppas att kommunledningen orkar dyka lite djupare i siffrorna och har kraft att ta tag i de problem som faktiskt finns.

Vi ligger nu på 214 plats, vilket innebär att 214 kommuner av 290 är bättre än vad vi är.

Lasse Molin (M)

ordförande Nya Moderaterna

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel