Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre kontakt med skolan

Nyligen var jag på kurs i Hälsingland. Kursen var till för oss som har uppdrag att ta emot andra barn och ungdomar i våra hem, även kallat för familjehem.

Själv kommer jag från Södermanland och hemma hos oss har vi en ungdom som kommer just ifrån Hälsingland. Under kursen pratade vi om hur skolan är i Sverige.

I den världen som jag vill leva i så har alla rätt till en bra utbildning. Det som gjorde mig upprörd var att familjehemsföräldrar som försöker få kontakt med skolan känner sig utestängda. Man känner att man inte får vara med på lektionerna där barnet eller ungdomen är placerad. Vidare tror man att det kan bero på att barnet är placerad i ett familjehem. På det här viset blir kontakten med skolan dålig och man får inte så mycket information vad som händer i skolan.

Flera av ungdomarna vill inte gå till skolan utan stannar hemma eller skolkar. I den kommunen som jag bor i har jag kontakt med cirka fyra skolor under ett år, på grund att barn och ungdomar som bor hos mig kortare eller längre tid går där. Jag har bra kontakt med både lärare och rektorerna i skolorna. Många gånger sitter vi och diskuterar hur vi ska göra för att det ska gå bra för barnen och ungdomarna som bor hos mig. Är även med på en del lektioner och efter lektionerna pratar jag och lärarna ofta om vad som hänt på lektionen och vad man kan göra för att det ska kunna gå bättre.

Det händer också att jag och läraren pratar med klassen för att det ska bli mindre mobbning och att den nya eleven som bor hos mig ska komma in i gruppen på ett bra sätt. Så här har jag jobbat med skolorna i kommunen i många år och det har fungerat bra. Skolorna och jag har på så sätt gjort att många av ungdomarna som har bott hos mig har klarat av sin grundskola på ett bra sätt, och efter sin förmåga.

Jan Björklund, vad ska du göra så alla är välkomna till skolan och att alla får sin chans att göra sin utbildning på det sätt som passar bäst för just den individen?

Gunnar Bjälkebring

Mariefred

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel