Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre brandskydd på bordet

Det handlar om att flytta brandskyddsarbetet ut till verksamheterna, så att kontrollerna från räddningstjänsten inte behöver ske så ofta.

Annons

Därför utbildas folk från näringsliv, föreningar och offentlig verksamhet i brandskyddsarbete. Under onsdagen gnuggades 16 deltagare från Tjärnviks Trä, Njutångersgården, Nordanstigsbostäder, skolor i Gnarp, Harmånger och Ilsbo, Komvux i Bergsjö, Hudiksvalls Tingsrätt och Guldsmeden i ämnet.

Vid HT:s besök går deltagarna igenom vem som har ansvaret för brandskyddet i fastigheten.

– Ansvarsbiten mellan fastighetsägaren och den som har verksamheten är en sak som ni måste ta tag i, säger tillsynsförättare Ulf Andersson bestämt.

Deltagarna har fått ansvaret för fiktiva verksamheter, typ handel, industri, vård eller hotellrörelse, där de i grupp har ansvaret för att bygga upp brandskyddet. Det handlar om större verksamheter med stora lokalytor. Exempel på sådana är industrier, vårdinrättningar, skolor och krogar. Syftet med tillsynen är framförallt att den enskilde ska ta ansvar för att skydda sig, sin egendom och miljön.

– Ni behöver få tag i fastighetsägaren. Med en gränsdragningslista gör ni upp förhållandet mellan fastighetsägarens och nyttjarens ansvar. Vem äger vad, som till exempel det automatiska brandlarmet, fortsätter Ulf Andersson.

Finansieringen sker genom avgifter och med hjälp av Brandskyddsföreningen och räddningstjänsten som ställer upp med utbildare och lokaler.