Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre betyg till Nordanstigs nior

Nordanstigs niondeklassare har tagit ett kliv uppåt i betygsstatistiken. Hudiksvalls nior har backat, men ligger ändå närmare rikssnittet.

En rapport från Skolverket visar att de elever som gick ut nian i skolorna i Nordanstigs kommun det senaste läsåret i genomsnitt fått bättre betyg än de som gick ut nian året innan. Andelen elever som var behöriga till gymnasiet har ökat rejält, från 68,7 till 78,7 procent.

– Det är ju fantastiskt. Vad glad jag blir! Det finns ju så klart variationer inom det normala från år till år men är det så stora skillnader så skulle det faktiskt kunna vara trendbrottet vi söker, säger Fredrik Pahlberg, kommunchef i Nordanstig.

Förra året visade statistiken på en sänkning av betygssnittet och andelen behöriga, men nu har alltså trenden eventuellt vänt.

Eva Klang, rektor på Bergsjöskolan är också glad åt resultaten.

– Vi har jobbat väldigt målmedvetet med det här så det är så klart väldigt roligt att se att det ger resultat, och jag vill gärna lyfta lärarnas insatser i samband med det här.

Enligt Eva Klang har arbetet mot bättre skolresultat inneburit bland annat ökad tydlighet i undervisningen, fokus på ett entreprenöriellt arbetssätt, läxhjälp och lovskola. Elever som haft svårt att nå målen har kunnat gå i skola även på påsklov, sportlov och sommarlov för att få mer hjälp att nå bättre resultat.

Elever i årskurs sju till nio som har svårt att klara klassrumsundervisningen har också erbjudits att under några veckor arbeta i mindre grupp, med annan personal och med en anhörig närvarande.

Trots att resultaten vänt uppåt har Nordanstig en bit kvar till rikssnittet, både när det gäller betygsnivå och behörighet. Hudiksvalls kommuns skolor ligger närmare genomsnittet i riket, men fortfarande under, och här visar statistiken på dalande betyg och lägre andel behöriga elever.

Meritvärdet, som baseras på elevernas uppnådda betyg, har i Hudiksvalls kommun gått från 210,8 för läsåret 12/13 till 203,2 för läsåret 13/14. Andelen nior som var behöriga till gymnasiet sjönk på samma tid något, från 85,6% till 84,7%. Snittet i Sverige ligger på 214,8 i meritvärde och 86,9% när det gäller andel behöriga.

Glada Hudik-skolan i Hudiksvalls kommun har en väldigt hög andel behöriga, men betygssnittet har sjunkit från 227,4 till 202,0. Något som sticker ut i statistiken.

– Det är fortfarande bra att vi har så pass många elever som är behöriga. Sen är det ju så få som går ut nian hos oss varje år så det blir svårt att dra slutsatser av statistiken, men det är klart att det inte är bra om betygen blir lägre, säger rektor Jonas Winder.

Hur viktiga är betygen för er när det gäller att locka nya elever?

– Inte alls tror jag. Det är klart som sjutton att vi vill ha bra resultat men när man väljer skola tror jag inte det har så stor betydelse.