Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre betyg hos kommunens nior

Betygen hos Ljusdals kommuns nior har blivit bättre men nära var fjärde har inte behörighet att gå gymnasieprogram.

I fjol var det 80 procent av niorna i Ljusdals kommunala skolor som var gymnasiebehöriga, i år 76 procent (171 elever).

Positivt är att meritvärdet, det vill säga betygen, har ökat över hela linjen från i genomsnitt 209 till 214,05 (maximalt 340).

Högst av de kommunala skolorna ligger meritvärdet i Färila, 229,74. Öjeskolan har tagit ett rejält kliv framåt när det gäller betygen och ökat meritvärdet från fjolårets 209 till nuvarande 227,08.

Färila har också flest elever med gymnasiebehörighet, nämligen 90 procent. I sammanhanget kan nämnas att alla pojkar på skolan har godkända betyg. I fjol var det 84 procent av Färilaeleverna som var gymnasiebehöriga.

Gymnasiebehörigheten har ökat även på Öjeskolan (från 82 till 87 procent) medan Los inte nämns separat i den statistiken på grund av för ett för litet elevantal men finns med i totalkolumnen.

Stenhamreskolan i Ljusdal har ökat meritvärdet från i fjol men har lägre andel gymnasiebehöriga bland årets nior, 59 procent jämfört med 75 procent i fjol. Det är också den skola som har flest elever som inte har svenska som modersmål.

– Vi har inte djupanalyserat siffrorna. Men vi har fått ett stort antal nyanlända elever de senaste två-tre åren och det går inte att begära att de ska klara allt på kort tid, säger Stina Flygerfeldt Björk, biträdande rektor för Stenhamre/Tallåsen.

Rektor Kjärstin Öhman tillägger att resultaten ökat från sjuan till nian och i Salsavärdena (som tar hänsyn till socioekonomiska faktorer) ligger inte Stenhamreskolan lågt.

Sommarskolan på Stenhamre kan dessutom ge fler gymnasiebehöriga.

Tidningen har kontaktat Ljusdals två friskolor (Tallbacken och Vintergatan) med elever som gått ut nian och hoppas kunna återkomma med deras reslutat.