Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre betalt att "ligga ute" på jobb

Micke Olofsson, från Tallåsen, pendlar till jobbet och "ligger ute" på veckorna.
Hans pendlingsmedel – bil, lastbil, tåg eller flyg.
– Vi utnyttjar restiden till att planera upp veckan, berättar han.

"Vi" är Johan Nordström gräv och entreprenad, som är en gräv- och borrningsfirma baserad i Ljusdal.

VD:n Johan Nordström, Micke Olofsson och ytterligare en medarbetare hyr ut sin arbetskraft till företag runt om i Sverige och Norden.

Det innebär en hel del resande.

– Det har blivit en livsstil, man far på söndag och kommer hem på torsdag, berättar Micke.

Tidigare har han arbetat på hemmaplan, men det har då varit ett säsongsbetonat arbete där vår till höst har varit fyllda, medan vintern ägnats åt att gå hemma och stämpla.

Micke är grävmaskinist i grunden, men i sitt jobb på Johan Nordström gräv och entreprenad jobbar han även med borrning, och det gör att det finns jobb under hela året. Men då är det pendling som gäller.

Att pendla och "ligga ute" på jobb, som det kallas, är något han tycker är jobbigt, men det går.

– Det finns ju inte så mycket jobb i Ljusdal. Man ska vara glad att man har ett jobb. Det är bara att gilla läget, säger Micke och fortsätter:

– Och samtidigt så vänjer man sig vid inkomsten också. Man tjänar mycket bättre på att ligga ute på jobb med traktamenten och allt vad det innebär. Man blir lite snål, det är skönt med det där lilla extra.

Hemma i Tallåsen har Micke sin sambo och sonen Nils – han är borta från dem större delen av veckan, och önskar att han kunde vara hemma mer.

– Men det är åtminstone skönt att vi oftast kan jobba in fredagen så att vi får en extra dag hemma. Det är fruktansvärt värt att kunna göra det.

När det kommer till själva resandet till och från jobbet är det olika färdmedel som gäller beroende på vart i landet eller Norden de håller till för tillfället – men första resan görs alltid med bil och lastbil för att allt som behövs för att utföra arbetet ska komma med.

– Sen är det bil om det är nära, E4:an har ju blivit himla smidig. Är det längre så blir det tåg eller flyg.

Att möjligheten till tåg och flyg finns, gör att Micke inte tycker att det spelar någon roll om det är långt borta eller väldigt nära dit han arbetar.

– Nej, det går så smidigt nu för tiden. Senast var vi i Falun och jobbade, men det är inte värre nu när vi är i Norge.

Förhoppningen är dock att det ska kunna bli lite fler jobb på hemmaplan så småningom.

– Vi (Johan Nordström gräv och entreprenad) är snart fulltaliga när det kommer till maskiner. Vi har tre grävare, varav en går på räls, och en lastbil. Vi har börjat gjort några mindre jobb här hemma.