Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre att låta lagt spår ligga

Här kommer fler synpunkter om att lagt spår ligger, alltså järnvägen mellan Bollnäs och Orsa.

Annons

Byt slipers och rusta upp till exempel järnvägssträckan mellan Edsbyn och Furudal. Det skulle kosta 40–45 miljoner kronor att rusta järnvägen mellan Bollnäs och Edsbyn.

Ja, hela järnvägen mellan Älvdalen och ut mot kusten via Orsa, Edsbyn och Bollnäs behöver rustas upp. Det är en investering som i längden skulle löna sig.

Det som behöver göras i ett första skede är buskröjning, byte av slipers och tillsyn av själva rälsen. I ett första skede räcker ett spår. Man ska ju som bekant inte gapa efter för mycket…

Det kan jämföras med kostnaden att lägga asfalt på banvallen mellan endast Bollnäs och Edsbyn. Jag uppskattar att det skulle kunna kosta 50–60 miljoner. Det kommer det att kosta med övriga arbeten.

Då är det bättre att låta lagt spår ligga.

Tanken är att få igång godstrafiken med tåg igen och avlasta lastbilstrafiken på våra vägar.

Ytterligare några aspekter på att lagt spår ligger: Ett lastfartyg efter norrlandskusten tar exempelvis 27 000 kubik last. Det motsvarar 900 lastbilar (30 kubik last var) i nord-sydlig riktning. Ett tågset tar 1 200 kubik last, vilket motsvarar 22 tågset

Hamnarna längs kusten skulle kunna börja användas mer. På det sättet skulle man kunna minska godstransporterna med långtradare i nord-sydlig riktning. Det blir fler tåg och fler båtar i trafik, men mindre med lastbilar på vägarna.

Att inte använda järnvägen är ett rent slöseri. Spåren ska användas till järnvägstarfik i någon form.

Är inte Banverket intresserat av att göra dessa åtgärder tycker jag att kommunerna ska få ta över ansvaret. Då kanske det händer något.

Nils-Gustav Olanders

Edsbyn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel