Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Båtmotorligan gripen igen

Natten till måndag stals fyra båtmotorer vid Sandarne båtklubb. Men den här gången var polisen på tårna och mindre än ett dygn senare kunde tjuvarna gripas i Estland.

När en Fiat Ulysse rullade av färjan i Paldiski i Estland stoppades den av polisen. I minibussen återfanns de fyra motorerna som stals natten före vid Sandarne båtklubb.

Båtmotorstölder har plågat hälsingekusten hela sommaren. Sandarne Båtklubb hade klarat sig . Sommargäster har campat på området och på så sätt hållit koll på området. Men nu har de lämnat Sandarne och tjuvarna var inte sena att slå till.

Tillvägagångssättet var detsamma som tidigare då båtägare i Dicksonviken, Stenö båtklubb och Stålnäs drabbats av den misstänkta ligan. Tjuvarna har brutit loss båtarna från v-bommarna och backat upp båtarna på land där de har skruvat loss motorerna ur sina fästen.

En fjärde båt drev omkring i viken. Det var Torbjörn Goudes. Han hade bara hunnit köra båten ungefär tio timmar sedan den 21 juli då han köpte aluminiumbåten med en 50-hästars motor.

Han är nu glad att motor är på väg hem igen. Men frågan är hur man ska förhindra båtmotorstölderna.

– Jag funderar på att börja ställa båten på trailer och köra hem den mellan turerna, säger Torbjörn Goude.

För tre veckor sedan greps en ensam man med åtta båtmotorer från Hälsingland. Mannen släpptes senare. I bilen som stoppade i går färdades två litauiska medborgare. Vad som händer med dem är fortfarade oklart.

– Vi håller på att kolla upp om man ska begära männen utlämnad till Sverige eller begära ett förhör av den estniska polisen, säger kriminalpolisen Per-Yngve Velander.