Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Båtmotordoktorn i Homna

I den lilla byn Homna utanför Edsbyn bor Anders Forsström som är en riktig kändis i båtvärlden. Han har en samling på 1 000 utombordsmotorer, två ton reservdelar och så är han en skicklig mekaniker. Och allt är bara en hobby.

När man kommer hem till Anders Forsström i Homna kan man tro att man kommit till ett marinföretag modell större. På gårdsplanen framför den gamla ladugården står flera fritidsbåtar med utombordsmotorer uppställda och det är liv och rörelse. Utanför en av de första portarna vid ladugården står ett bord med kaffe, bullar och kakor för dagens besökare.

Vid en av de första båtarna man kommer till står en kvinna djupt koncentrerad med att skruva vid motorn. Lite längre bort, vid en annan båt står tre unga män som försöker starta båtmotorn. Han i mitten som står och mäter någonting, en smal, långhårig kille, är han jag vill träffa. Det är han som är Anders Forsström, en kändis bland båtfolk i hela Sverige och mer ändå.

De två båtägarna som han nu håller på att hjälpa och som har fått problem med sin motor är bosatta i Sollentuna och Gävle, men har båten liggande i Söderhamn. Nu har de dragit upp den till Homna för att få hjälp av Anders. Vilket förstås snart skulle visa sig vara ett bra beslut.

- Jag avskyr att skruva med bilar som man måste krypa under och bli skitig. Båtmotorer är mycket lämpligare, säger han när han går åt sidan en stund.

Anders Forsström är ursprungligen Stockholmare.

- Jag hade en kompis vars farsa hade ett marinföretag. Så dog pappan och då undrade mamman om inte jag kunde börja jobba åt dem i verkstan. Så blev det.

Det här att samla på båtmotorer tog fart på allvar i mitten av 1990-talet.

Så småningom hamnade Anders Forsström i Edsbyn och Homna. I dag har han ett helt annat jobb men samlandet och mekandet har fortsatt som en hobby. Samlandet och hans kunskaper om de olika motorerna har gjort honom till en kändis bland båtfolk runt om i världen.

- Nu under sommaren kan det bli 30-40 telefonsamtal om dagen från folk som vill ha råd och hjälp, berättar sambon Lina Elofsson när hon visar runt i olika byggnader där det hänger och ligger båtmotorer överallt.

- Jag har nog tusen motorer av 60 olika märken och årgångar, säger Anders själv.

Nu har han inte bara motorerna han har ett par ton med reservdelar som bland annat företag skänkt honom.

Anders och Lina har vissa planer på att utveckla hobbyn till ett riktigt företag.

- Ett museum ska det absolut bli, säger Anders.

Det är genom sitt mekande Anders Forsström finansierar sitt samlande. En del riktiga rariteter, varav de äldsta från början av 1900-talet, har han förstås i sin samling.

Som mekaniker är han helt självlärd. Sina kunskaper har han skaffat sig genom att meka själv och läsa alla reservdelskataloger.

Denna upptagna båtmotorexpert hinner inte ut och åka båt själv. Däremot håller han på att ställa i ordning en båt åt barnen.