Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Båtklubbar kan gå samman för att stoppa båtmotorstölder: "Vill man spela Allan kan man råka illa ut"

Nu kan det bli aktuellt med ett samarbete mellan båtklubbar i Sandarne och Stenö. Men det måste ske med sunt förnuft, anser Sandarne båtklubbs ordförande Jan-Erik Flinck. – Grundförutsättningen är att ringa polisen, om man vill spela Allan kan man råka illa ut, säger han.

Förra veckan stals fyra båtmotorer i Söderhamns kommun. Nu befarar polisen att ligor åter härjar som det var under 2014 då ett stort antal motorer stals.

Se inslaget från förra veckan när polisen är vid Stenö båtklubb för att säkra spår efter båtmotortjuvar.

Vid Stenö båtklubb är man bekymrade över stölderna och kommer att vidta åtgärder.

Läs mer: Ny stöld av båtmotor utanför Söderhamn – vittne fann båt drivandes

– Vi hade arbetshelg i helgen och vi bestämde oss att ha ett styrelsemöte nu på onsdag för att ta upp vad vi kan göra, säger ordförande Gösta Enebog.

Klubben har redan gjort en hel del åtgärder. Grindar har monterats vid varje brygga och belysningen över området har förstärkts. De diskuterar också åtgärder som att montera kameror som kan larma hem till datorer eller mobiler.

Läs mer: Tre båtmotorer stulna i Stenö

– Men det verkar inte hjälpa, det är inte lätt. Vi har tagit in offert från Securitas, men då blir det punktinsatser. Enda sättet är nog att ha folk på plats, säger han.

Polisen tror också att bevakning är det som gäller för att få bukt med stölderna.

– Jag tänker kontakta Sandarne båtklubb som har bevakning nattetid för att höra hur de organiserar sig. Men en stor skillnad är att de har många medlemmar på orten, vi har många utifrån, säger Gösta Enebog.

När ordförande Jan-Erik Flinck hör om planerna från Stenö båtklubb blir han direkt intresserad.

– Det finns anledning att diskutera klubbsamverkan, vi är öppna för att samarbeta, säger han.

Sandarne båtklubb har sedan förra året bevakning nattetid och har därefter klarat sig från stölder. Det är klubbmedlemmar som ställer upp och årets schema är så gott som fulltecknat, berättar Jan-Erik Flinck.

Men han menar att det finns nackdelar också.

– Man vet inte vilka galningar som kommer, när nån kommer ska man inte tro man är utbildad vakt, säger han.

Klubben har instruerat medlemmarna att vara försiktiga och att hålla sig i klubbstugan i största möjliga mån.

Läs mer: Stöldligor är här för att stanna

– Bevakningen måste ske med sunt förnuft. Grundförutsättningen är att ringa polisen, om man vill spela Allan kan man råka illa ut.

Söderhamns Motorsällskap har inga resurser till bevakning, men har ändå förhoppningar om ökad uppsikt.

– Promenadvägen ut mot Stugsund passerar oss och den är snart färdigställd, den ser jag som en liten bevakning. Det kommer att röra sig folk här och det är en fördel, vare sig man är med i en båtklubb eller inte så kan man hjälpa, säger ordförande Per Arne Åkerström.