Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bästa kvalitet till lägsta pris

Organisationen inom Polisen är uråldrig och omodern, förmodligen i hela Sverige men framför allt i Gävleborg och särskilt i Hudiksvall. Detta gäller från högsta ledning gällande styrning av verksamheten till samverkan mellan länen och det som nu senast aktualiserats, den diskriminerande låga lönesättningen.

Annons

Chefer som tas från en underbemannad ordningspolis ska lösa problemen. En del kallas för yttre befäl, men de sitter mest inne och administrerar statistik. Som chef har man inget eller väldigt litet mandat att arbeta framåt mot en förbättrad och modern verksamhet. De förvaltar det man har och ser till att följa upp statistiken som är det enda som prioriteras. Det finns ju inga medel för övrigt, sägs det?

Vad hände med synligheten och poliser på gatan? Mål som sattes upp av riksdag och regering: "Chefer finns det gott om inom polisen, också det ett mycket stort problem". "Varför är det så långt från Gävle till Hudiksvall men så nära från Hudiksvall till Gävle"?

Arbetsklimatet är osunt. Inga förbättringar genomförs eftersom man inte lyssnar på polisen på golvet som är den enda du som samhällsmedborgare träffar ute på gatan eller ringer efter då det hänt något. Polisen på gatan som tidigare var organisationens ögon och öron i samhället, vad är det egentligen som har hänt?

Poliser utsätts dessutom för våld och smärtsamma händelser vilket inte bidrar till att förbättra arbetsklimatet. Om man blir skadad får man ingen eller mycket liten hjälp av sin arbetsgivare som mest är intresserad av när du kan komma tillbaka till den redan minimala bemanningen.

Gävleborgspolisen är effektivast i landet, om man ska tro statistiken. Tyvärr är jobbet bara roligt några år, trots bra kolleger och orubbligt engagemang. I sinom tid äts man upp av den dåliga organisationen, man tas ned av dessa lågutbildade chefer utan mandat och visioner och som alltför ofta tagit på sig sitt uppdrag för att få upp sin egen låga lön.

Det är mycket viktigt att man lyssnar på en polis med förslag på förbättringar eller förändringar som han ser i sin vardag och att dessa genomförs dels för att öka säkerheten, bli effektivare och att få människor i organisationen att känna delaktighet och engagemang.

Med svaret: det är bara att gilla läget eller byta jobb om du inte är nöjd och att det alltid finns nya naiva aspiranter att tillgå. Ja, då får man ju det rådande arbetsklimatet man nu fått i Hudiksvall. Man vill ju att det ska fungera och ha en tro på att man kan förbättra organisationen.

Nu förs debatten i media. Också det ett tecken på misslyckande i organisationen. Tråkigt att det ska behöva gå så långt och att man får skylta med vad som är dåligt när det annars finns så mycket att vara stolt över i detta yrke.

Att man sedan inte vill sätta ut sitt namn känns beklämmande. Det är ju individuell lönesättning nu och man vill inte missgynnas.

Anonym polis med över 30 års tjänstgöring, jobbar nu på kontoret som tur är

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel