Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bästa frågan till författaren Tove Folkesson: "Vad ville du veta när du skrev boken?"

En stenhård svensklärarinna, författarskola och sökandet efter det som glänser i mörkret har bidragit till att forma Tove Folkesson som författare

På onsdagskvällen besökte hon Ericssons bokhandel i Ljusdal, där åhörarna fick höra henne resonera kring, läsa och sjunga ur sina böcker.

Läs mer: Anna Fredriksson på författarbesök i Ljusdal

Folkessons första bok, "Kalmars jägarinnor", kom 2014. Den handlar om ett gäng tonårstjejer, som längtande och högljudda drar runt i uppväxtstaden Kalmar.

Året därpå kom "Sund", en fortsättning som mest handlar om huvudpersonen Eva Zackrisson. Tredje delen i vad som hela tiden varit tänkt som en trilogi heter "Ölandssången", och är på väg att bli klar. Samtidigt har författaren i dagarna skrivit kontrakt på att "Kalmars jägarinnor" kommer att bli långfilm.

Den vanligaste fråga Tove Folkesson fick då debutboken kom var: varför skrev du den?

– Jag tror den där frågan är felställd. Det borde vara: "vad ville du veta när du skrev den?".

Själv beskriver hon en återkommande vilja att skriva fram något.

– "Kalmars jägarinnor" är ett mörkt rum som jag gått med ficklampa i. Sedan skrev jag bara ner vad jag såg.

Hon började lyssna på tonårsgäng, delvis för att komma ihåg hur hon själv tänkte som tonåring.

– Och för att fundera på vad som händer i det där sättet att resonera, som leder till handlingar totalt främmande för en vuxen person, men helt naturliga för tonårstjejen.

En annan fråga hon ofta får är om böckerna handlar om henne själv. För Tove Folkesson, som också är sångerska och skriver låtar (hon har gått Bollnäs folkhögskolas låtskrivarlinje), är det en konstig men intressant fråga.

– När man skriver en låt är det aldrig någon som ska fråga om det är dig det handlar om. I den här litterära världen är det en så tydlig uppdelning på biografiskt och fiktion.

Precis som sin huvudperson Eva har Tove Folkesson också gått ett tag på KTH:s arkitekturlinje, hon är född på 1980-talet och känner sig hemma på Öland.

– Det är väldigt lätt att blanda ihop mig och jaget som jag skriver om. Vi har gått mycket jämsides.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här