Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäst skolmat i Nybo och Los

Nybo skola har den godaste skolmaten i Ljusdals kommun, medan Los skola har trevligast personal och bäst miljö i matsalen. Åtminstone när eleverna själva får tycka till.

Annons

Omsorgsförvaltningen i Ljusdals kommun skickade under våren ut en enkät till eleverna vid kommunens grundskolor, där de fick svara på frågor om skolmaten. Frågorna rörde bland annat om eleverna tyckte att maten var god, om personalen i matsalen var trevlig, och om matsalen upplevdes som stökig och surrig.

Totalt tycker drygt hälften av Ljusdals grundskoleelever att skolmaten är helt okej eller god, medan den resterande hälften tycker mindre bra om maten. Majoriteten, 85 procent, tycker att personalen i skolrestaurangerna är trevlig. Dock upplever två tredjedelar av eleverna att det är stökigt och surrigt i skolrestaurangen.

– Det är roligt att vi har så pass positiva svar om vad eleverna tycker om skolmaten. Den är helt okej. Även om många svarar att maten är "sådär" så är inte det ett dåligt omdöme, säger Maria Persson, kostchef på Ljusdals kommun.

Eleverna i Nybo skola tycker bäst om sin skolmat. Tre fjärdedelar av eleverna tycker att maten är helt okej eller väldigt god där. Nybo följs av Los skola och Färila skola, där två tredjedelar av eleverna tycker bra om maten. Sämst tycker eleverna att maten är på Öjeskolan, följt av Hybo skola. Hela 15 procent av eleverna har svarat att maten är kass på Öjeskolan, och 40 procent tycker att maten är sådär.

Trevligast personal finns i Nybos och i Los skolrestauranger. I Los upplevs även matsalens miljö som allra bäst.

– Det beror nog mycket på att det inte är så många elever, och att de äter i två omgångar. Men det har alltid varit så på Los skola, man uppskattar maten och att gå till matsalen, och man bemöts bra av personalen. Vi inleder alltid läsåret med att prata med eleverna om hur det fungerar i matsalen, och de äldre eleverna är goda förebilder för de yngre, säger Marit Holmstrand, rektor på Los skola.

Ändå tycker så mycket som hälften av eleverna i Los skola att matsalen kan vara stökig. Det är dock lite jämfört med Öjeskolans matsal, som upplevs som allra stökigast. Tre fjärdedelar av eleverna tycker att det alltid eller ofta är stökigt där. Även Tallåsens skola och Gärdeåsskolan ligger en bra bit över genomsnittet för hur stökig och surrig eleverna upplever matsalen.

Utifrån elevernas enkätsvar vill kommunen kunna arbeta med att förbättra kvaliteten på skolmaten, måltidsmiljön och bemötandet i skolrestaurangerna.

– Vi har kikat igenom svaren, och ska under hösten ta fram en åtgärdsplan för att jobba vidare med dem. Det finns många vägar att gå, men vi vill att eleverna ska få vara med och påverka sin matsalsmiljö, och vi kommer att jobba tillsammans med de olika skolorna för att se hur vi kan förbättra miljön för eleverna, säger Maria Persson.

Annons