Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäst att göra förlust!

Det finns många som har mycket att lära, även vi. Och just i dag har vi lärt oss något nytt. Ska man söka ett så kallat arrangörsföreningsbidrag hos Hudiksvalls kommuns kulturförvaltning så är tipset att se till att verksamheten går så dåligt att den går med förlust, skriver Lions Hudiksvall.

Men vem vill driva ett projekt med målet att gå med förlust?

Sedan 2010 har vi tillsammans med konstnärer och hantverkare byggt och vidareutvecklat ett koncept, konstrundan Öppen Ateljé, som vill visa vad våra kommuner, Hudiksvall och Nordanstig, har att erbjuda. Ett koncept som har uppmärksammats långt utanför kommunernas gränser. Vi har lagt ner ett ganska digert arbete och även rätt mycket pengar fram till i dag men vi är inte klara än utan vi vill mera och ser ytterligare potential. Men ska vi spänna bågen ytterligare? Frågetecknen hopar sig!

Vi arbetar så mycket och hårt som vi orkar och hinner med utan egen ekonomisk vinning och med målet att få så bra resultat som möjligt, inte enbart ekonomiskt. Konstnärer och hantverkare betalar sina deltagaravgifter och hjälper till att bland annat sälja lotter i det årliga konstlotteriet och också de gör detta utan egen vinning, Lions organiserar och marknadsför arrangemanget. Men det är också viktigt att Lions kan göra vinst, både för fortsatt utveckling och för vårt motto, vi hjälper samt för samhällsansvar och livskvalitet. Vad innebär då detta? Jo, allt som vi lyckas få ett överskott på går oavkortat till hjälp i olika former. Vi får alltså inte spara eller fondera pengarna.

Och vi vill försöka fortsätta med att dela ut ett konststipendium varje år till en ungdom för att ge den personen en bra start på sin konstnärliga utbildning. Känslan är att det vi försöker göra inte uppskattas alls av dem som borde värna om ungdom och kultur.

Lions i Hudiksvall bildades 1952 och har sedan starten delat ut uppskattningsvis sex miljoner kronor, den största delen inom kommunen och även till kommunal verksamhet.

Det skulle vara klädsamt om kommunen vände på kuttingen och uppmuntrade alla goda försök som görs av många ideella krafter, inte bara denna verksamhet.

Avslutningsvis vill vi framföra ett tack till Nordanstigs kommun för deras engagemang, snabba beslut utan byråkratiskt krångel, vi hoppas att detta får gälla även i framtiden. Vår uppfattning är att konstnärer och hantverkare där får så mycket stöd som det är möjligt, även om det inte speglas så i pressen.

Lions Club Hudiksvall

Styrelsen och kommittén för konstrundan Öppen Ateljé

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel