Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bärplockare: "Vi är människor, inte djur"

Rättegången om människohandel är inne på sin andra dag.

Under måndagsförmiddagen berättade en av bärplockarna att de planerade att lämna lägret:

– Vi var missnöjda med våra chefer. Det handlade inte bara om pengar utan om deras sätt att behandla oss.

Han berättade inför Hudiksvalls tingsrätt om nedsättande kommentarer och hävdade att de serverades mat som hittats i sopcontainrar.

– Vi är människor, inte djur.

När en kompis till honom lämnade lägret ensam blev han orolig. Tillsammans med en tredje man kontaktade han bulgariska ambassaden i Stockholm för att få hjälp.

När den försvunne kompisen återvände till lägret ska han ha blivit bestraffad. Han ska ha blivit fastbunden vid en minibuss med ett rep om halsen och tvingad att springa efter fordonet. Under eftermiddagen väntas den drabbade bärplockaren förhöras om bland annat den händelsen.

En 40-årig kvinna och en 42-årig man är åtalade för människohandel mot tre personer i juli och augusti. Kvinnan ska också ha slagit en av bärplockarna med en bärlåda.

Bärplockarna kördes i en minibuss från Bulgarien till ett tältläger i skogen i Söderhamns kommun. De kommer från fattiga förhållanden och saknade pengar till returbiljett. Åklagaren anser att de har varit helt beroende av de båda åtalade för att kunna ta sig hem igen.