Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Bärplockare kan stoppas av avspärrningar"

Människohandel och missbruk av allemansrätten i samband med bärplockning diskuteras i eftermiddag. LRF efterlyser en gemensam strategi.

Människor far illa, ortsbor drabbas av stölder och markägare tvingas städa, allt i väntan på fungerande regler kring bärplockningen hävdar LRF Gävleborg.

— Det har gått fem år sedan vi först påpekade problemet kring bärplockningen. Jag hoppas att vi i dag kan enas om en strategi för hur vi ska förhålla oss, säger Jan Thorén, ordförande för LRF i Gävleborg som i dag är inbjuden till en konferens om bärplockning tillsammans med polisen och kronofogden av moderaterna i Gävleborg och Dalarna.

Problemet enligt LRF är europeiska plockare som anländer enligt Schengenavtalet och därför har rätt att arbeta i Sverige under tre månader.

— Det finns en mänsklig aspekt där folk kommer hit och bor under usla förhållanden och om dom inte är offer för människohandel så tycks dom åtminstone vara utlovade helt andra förhållanden än vad dom finner här, säger Jan Thorén.

Men LRF känner också hårt tryck från sina medlemmar, bybor och markägare. Då handlar det om missbruk av allemansrätten och om upplevelsen av otrygghet för boende i närheten av bärplockarläger.

— Folk blir förbannade för att de inte har några befogenheter att göra någonting åt sin situation. Tongångarna i sociala medier är väldigt bryska. Det är varken gångbart eller försvarbart, säger Jan Thorén.

Dagens konferens börjar kl 13.00 och LRF har förhoppningar om att de inbjudna ska kunna enas kring något slags gemensam strategi.

— Det vore tråkigt om det blir så att vi sätter upp avspärrningar på skogsvägarna. Men vad jag vet, så är det den enda fungerande åtgärden vi har i dag, säger Jan Thorén.

Vi återkommer med mer från konferensen i eftermiddag.