Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bärplockare i förhör i rätten

En bärplockare har redan berättat sin historia i domstolen. Förra veckan pekades brottsplatser ut.

På måndagen samlades åklagare, advokater och misstänkta vid Hudiksvalls tingsrätt för att lyssna på en av de drabbade bärplockarna. Han har uppgett att en man och en kvinna har utsatt honom för brott. Brottet ska ha skett i Bollnäs i augusti och rubriceras som människohandel.

Mannens berättelse spelades in och används om det blir rättegång framöver.

- Det är för att underlätta för brottsoffret så att han ska kunna ta sig hem, säger Sune Nordh, utredningsledare vid Gävleborgspolisen. Man försöker att klara av det så fort som möjligt. Risken är annars att han bestämmer sig för att inte vara med längre.

Förundersökningen pågår fortfarande och bevisupptagningen hölls därför bakom stängda dörrar.

Totalt fyra personer är häktade misstänkta för människohandel i Hälsingland. De ska ha rekryterat personer i Bulgarien och fått dem att tro att de ska komma hit och tjäna pengar. När bärplockarna anlänt ska de ha fråntagits sina id-handlingar. Det ena paret misstänks för brott i bland annat Söderhamn i juli och det andra paret för brott i Bollnäs i augusti.

I fredags var polisen ute i skogen med drabbade bärplockare, som fick peka ut var de haft sitt läger och vad de varit med om.

– Det var känsloladdade berättelser som visar att de har utsatts för hot och våld, säger Sune Nordh.