Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bärplockare far illa

Runt 60 bulgariska bärplockare sökte hjälp hos invånarna i Svabensverk. Då hade de knappt fått något att äta och dricka på två dygn.

Det började med att tre bulgarer knackade på dörren till Pannkakshuset i Svabensverk. De berättade att de behövde hjälp och förklarade att 60 personer till fanns längs vägen.

Då hade de gått från ett större läger i skogen i Flät, där sammanlagt 300 bulgarer befunnit sig sen söndags.

I Sverige har de varit i fem dygn och innan avresa blev de lovade mat, boende och pengar av den bulgariska chefen. Men de har inte sett skymten av något av det. Dessutom finns inga bär att plocka än.

Bulgarerna säger också att en svensk person är chef för gruppen. Han ska enligt dem haft kontakt med den bulgariska chefen.

Maria Bergström är en av invånarna i Svabensverk som hjälpt bulgarerna. Hon har också varit i lägret för att se hur läget är. De som stannat där verkar vilja stanna i Sverige. Men de 60 som kom i går vill bara åka hem till Bulgarien.

- Vi har inga pengar och en del har blivit väldigt svaga och sjuka, säger Margita, en av bärplockarna.

Strax före 10 i förmiddags gav sig även runt 15 personer desperat iväg från Svabensverk till fots, med målet att ta sig till Stockholm och den bulgariska ambassaden.

Maria Bergström är i kontakt med ambassaden, polisen och kommunen för att få hjälp. Under dagen kommer bärplockarna att få mer mat av invånarna i Svabensverk. Även Konsum och Ica i Edsbyn hjälper till med mat.

Ovanåkers kommun besöker i eftermiddag Svabensverk med en tolk för att prata med och informera bulgarerna.

- Rent allmänt är det ju så att detta inte är en kommunal fråga. Vi går bara in om det finns barn inblandade eller om det är människor i uppenbar nöd, säger kommunalråd Yoomi Renström.