Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Bärplockare är en politisk fråga"

Polisen har den senaste veckan fått in en flera samtal från markägare i kommunen som uppger att utländska bärplockare slagit läger på deras mark.

Problemet är inte bara en lokal fråga utan någonting som gäller hela EU.

Enligt den svenska allemansrätten är det tillåtet att tälta på privat mark upp till ett dygn. Sedan krävs tillstånd från markägaren, vilket de flesta bärplockare inte har.

– Men man måste komma ihåg att de är EU-medborgare och har lika stor rätt att vara här som vi, säger Jan Ekholm, biträdande enhetschef på polisen i Söderhamn. Vi kan inte kasta ut dem, samtidigt har de både rättigheter och skyldigheter att följa lagstiftningen.

Lars Stål, teknisk chef på Söderhamns kommun, berättar att i år har kommunen inlett ett samarbete med lokala bäruppköpare som också har ansvar för att information om allemansrätten ska nå ut. De delar även ut säckar till bärplockarna, så att kommunen ska slippa städa upp efter dem. Förra året hade kommunen kostnader på drygt 200 000 kronor på grund av städning i skog och mark efter bärplockarna.

Vidare menar Jan Ekholm att problemet med bärplockarna inte är en polisiär utan en politisk fråga.

– Jag förstår att markägare kan bli irriterade på det här, men jag har också förstående för bärplockarna. De har det bättre här än i sitt hemland. Det handlar om ren och skär fattigdom och ingen skulle bli gladare än vi om det fanns en lösning på det här problemet, säger Jan Ekholm.