Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnvården livsviktig för trillingarna

Kontakten med barnsjukvården har blivit intensiv sedan Kicki Djäkner och Reine Lif i Enånger fick sina trillingar. Men läkarflykt från Hudiksvalls sjukhus och nedläggningshot oroar föräldrarna.

Arve, Olle och Otto föddes för tidigt – i 23:e veckan.

– Då är man inte färdigutvecklad, säger pappa Reine. Det gäller allt, hjärta, lungor, mage, immunförsvar.

Pojkarna har hunnit bli ett år och åtta månader. Arve och Reine har legat på sjukhuset i Uppsala i princip hela det senaste året, säger mamma Kicki.

– Men det påverkar familjen mycket, så vi är naturligtvis hellre hemma. Riskerna för infektioner är ju till exempel mycket mindre hemma och barnet har större möjlighet att utvecklas. Det vore bra om det fanns hemsjukvård för barn även i Gävleborg, att en sjuksköterska kan komma hem och ta prover och så. Det har de i Uppsala, säger Reine.

I våras genomförde 20 svenska landsting en gemensam enkät för att få en bild av hur föräldrar upplever kontakten med barnsjukvården. I Gävleborg svarade 600 personer på enkäten. Som Kicki och Reine är de flesta föräldrar i stort sett nöjda med barnsjukvården i Gävleborg.

Men en försämring har Reine och Kicki känt i höst.

– Flera läkare har slutat och nu är där stafettläkare som inte är insatta i pojkarnas historia. Det känns inte meningsfullt att dra allthop för någon man inte kommer att träffa igen, säger Kicki.

Reine tycker det är upprörande att landstingsledningen inte satsar på en utveckling av barnkliniken i Hudiksvall. Personal ska inte behöva sluta för att de upplever att patientsäkerheten är hotad. Det vore en katastrof om barnavdelningen lades ner i Hudiksvall, säger Kicki.

– Då skulle vi nog tvingas flytta. Vi har ändå ibland sagt att det kanske vore bäst om vi bodde i Uppsala, säger hon.