Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnteater hos räddningstjänsten

Vad gör man om det börjar brinna? Vart ringer man? Vad säger man? Allt detta och mer därtill fick barnen veta när Norrhälsinge räddningstjänst bjöd in till barnteater på brandstationen i Hudiksvall.

Tidigare år har man bjudit in barn till informationsträffar där man berättat om räddningstjänsten, men nu prövas ett nytt koncept.

– Vi kontaktade Barbro Kernby som leder teatergrupper och hon nappade på idén direkt, säger Pär Mossnelid, insatsledare vid Norrhälsinge räddningstjänst.

Läs även: App, App! Se upp med eldandet - räddningstjänsten varnar och tipsar

Alla förskoleklasser i Hudiksvalls kommun och Nordanstigs kommun bjöds in och intresset har varit stort.

– Det har varit succé redan från första dagen. Vi kör barnteater för cirka 550 barn under fyra dagar, säger Pär Mossnelid.

Läs även: Extremt stor brandrisk

Från räddningstjänstens sida vill man dels lära barnen hur de ska agera i olika situationer, men även berätta om att de gör mer än att släcka bränder.

– Vi gör ju så mycket mer, vi åker till exempel på olyckor och håller i utbildningar, säger Pär Mossnelid.

Efter teaterföreställningen bjöds barnen på fika och en rundvandring på stationen och barnen verkar nöjda med besöket.

Något som lockade var att se sig runt i brandstationen.

– Det var roligast att titta på brandbilen, säger Myra Ödeving.

Barnen fick också med sig värdefulla nya kunskaper från besöket.

– Vi har lärt oss att man inte ska lägga blöta saker på elektricitet för då kan det börja brinna, säger Ossian Andersson.

Läs även: Robin Hood kommer till Hudiksvall

Men dagen handlade inte bara om bränder utan även om andra situationer då det kan vara bra att tänka sig för, som till exempel när man är ute vid en sjö eller grillar.

– Det är jätteviktigt att använda flytväst när man åker båt, säger Linus Sonerud.

Som avrundning får alla skolor med sig en påse med informationsmaterial, en lärarhandledning och en hjälm så att de även på skolan kan lära sig mer om räddnigstjänsten.