Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnpsykiatrin vill granskas

Helena Björkman barnpsykiatrins verksamhetschef i Landstinget Gävleborg välkomnar Socialstyrelsens granskning.

Socialnämnden i Hudiksvall har anmält barnpsykiatrin för hanteringen av ett ungdomsärende. En tonårspojke fick inte psykiatrisk vård trots att psykiatriker skrivit ut psykofarmaka åt honom.

Helena Björkman, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i Gävleborgs län har tagit del av socialnämndens anmälan.

– Det är bra att Socialstyrelsen gör en granskning. Den hjälper oss att sortera i ansvarsförhållandena. Psykiatrin stöttar insatser till alla som behöver psykiatrisk vård, men det är hälso- och sjukvården som avgör vad som är hälso- och sjukvård. Det är inte alltid det är så tydliga gränsdragningar mellan två olika huvudmän som kommunen och landstinget, säger hon.

Hon är mån om att samarbetet ska fungera mellan barn- och ungdomspsykiatrin och länets kommuner.

– I samma ärende som vi blivit anmälda till Socialstyrelsen har vi anmält Hudiksvalls kommun till länsstyrelsen för att granska kommunens handlande, säger Helena Björkman. Kommunerna och sjukvården har olika granskande myndigheter.