Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnmorskan har nyckelroll för ungas syn på sex

Att underminera barnmorskornas yrkesutövning på det sätt som nu förespråkas av vissa grupper vore förödande för kvinnors hälsa i ett större perspektiv.

Tack vare välutbildade barnmorskor har Sverige världens lägsta barnadödlighet, en unik mödravård och mycket god förlossningsvård. Svenska ungdomar har tillgång till stöd och råd från barnmorskan via ett väl utbyggt nät av ungdomsmottagningar. Med de förändringar som sker i samhället är det nu än viktigare än någonsin att vi tidigt når unga med fakta och stöd kring kroppen, sexualiteten, relationer och samliv.

Barnmorskan arbetar utifrån att alla har rätt till sin sexualitet. Även unga. Hon fyller en viktig funktion i att stötta ungdomar och ge information. Bland annat med syfte att förhindra oönskade graviditeter och sexuellt överförda sjukdomar. Barnmorskans kunskap kan bidra till att övergången till vuxenlivet blir så bra som möjligt. Detta viktiga arbete hotas nu av den osäkerhet som finns om hur lagstiftningen ska tolkas.

Ändringarna i sexualbrottslagen 2005 kom till för att ge unga ett stärkt skydd, inte för att förhindra två 14-åringar från att ha sex med varandra. Lagen anger också att det inte ska anses som ett brott om åldersskillnaden inte är stor, även om en av personerna är under 15 år. Lagen säger inte heller att det skulle vara straffbart att skriva ut preventivmedel till personer under 15 år. Dessutom har resonemanget kring denna fråga helt utgått ifrån sexualbrottslagen utan att ta hänsyn till några andra regelverk eller etiska riktlinjer.

Att denna diskussion väcks tyder på att regelverket måste förtydligas. Det får inte råda något som helst osäkerhet kring om barnmorskan ska kunna straffas för att hon delar med sig av sin kunskap och utför sitt arbete i enlighet med erfarenhet och beprövad vetenskap.

Vårdförbundet skulle gärna se att ungdomsmottagningarna jobbade aktivt även mot tjejer och killar i förpuberteten för att möta alla de frågor som puberteten väcker. En viktig uppgift för barnmorskan är att förmedla en trygghet som gör att man vågar säga nej. Att alla ska känna att det är självklart att det är jag själv som bestämmer över min kropp. Men det är också grundläggande för barnmorskan att alltid ha respekt för varje persons eget val och stötta det egna ansvarstagandet för resultatet av det valet.

5 maj firas barnmorskans internationella yrkesdag. I Sverige har vi all anledning att vara stolta över våra barnmorskor. De är mycket välutbildade och kvalificerade, med en bred kunskap om hälsa, reproduktion och sexualitet under hela kvinnans liv. Barnmorskan fyller en otroligt viktig roll i vårt gemensamma folkhälsoarbete. Att underminera barnmorskornas yrkesutövning på det sätt som nu förespråkas av vissa grupper vore förödande för kvinnors hälsa i ett större perspektiv.

Anna-Karin Eklund

förbundsordförande Vårdförbundet

Anna Wielbass

avdelningsordförande Vårdförbundet avdelning Gävleborg

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel