Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnmisshandel anmäls allt oftare

Våld mot barn rapporteras allt oftare, det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet. Enligt rapportern beror lavinökningen på att personal inom förskola och skola i större utsträckning anmäler sin oro och sina misstankar. Det mönstret följer Hudiksvalls kommun.

På bara några år har anmälningarna om barnmisshandel skjutit i höjden och mellan perioden 2005-2009 kan man se en ökning på hela 140 procent. Det vill säga, 2500 anmälningar.

Det är Brottsförebyggande rådet, Brå, som har kartlagt våldet mot barn mellan 0-6 år. Framförallt är det personal inom förskolan och skolan som man ser en förändring hos. Sedan 1990-talet har antalet anmälningar ökat tiofaldigt.

På Hudiksvalls kommun har man sedan ett år tillbaka just arbetat mer med att öka kunskapen och utforma bättre rutiner kring misstankar kring barnmisshandel. För två år sedan stod förskolan och skolan i kommunen för en procent av anmälningarna om våld mot barn i Gävleborgs län.

– Då började vi fundera på om det var fel på våra rutiner eftersom vi förstår att det finns ett stort mörkertal i det här. Vi var inte så bra att se signalerna, eller att veta vad vi skulle göra när vi såg dem, säger Annika Gabrielsson, förskolechef på Hudiksvalls kommun.

Hon märker av den ökningen som nämns i Brå:s rapport, även om hon inte har några exakta siffror. Trots att det handlar om svåra situationer, ser Gabrielsson det som en positiv ökning.

– Vi finns till för barnen och därför känns det viktigt att det finns bra rutiner som kan säkerhetskälla deras trygghet. För mig är barnen i centrum, säger Annika Gabrielsson och berättar att rutinerna vid misstankarna om våld mot små barn nu är mycket tydliga. Steg för steg hur man ska gå till väga och vilka man ska ringa.

– Det räcker kort och gott att personalen känner oro över att ett barn far illa. Men det är viktigt att vi inte gör någon intern utredning eller så, utan vi anmäler signalerna och sedan utreder socialtjänsten.