Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnfamiljer kritiska till E4-omdragning: "Rädd att det händer en olycka"

Trafiken och hastigheten har ökat längs Ljusnevägen genom Söderala sedan E4 stängdes av för reparationsarbeten i måndags. Nu oroar sig flera närboende för skolbarnens säkerhet. Hos Trafikverket lovar man att agera.

Under sex veckors tid kommer E4 söder om Söderhamn att hållas avstängd på grund av en viaduktrenovering. I stället leds trafiken om till riksväg 50, via Söderala och Ljusnevägen, för ansluta till E4 vid trafikplats Höljebro, och omvänt för trafikanter på väg norrut.

Läs mer: Brorenovering stänger E4 söder om Söderhamn – trafiken leds om via Söderala

Men nu möter trafikomledningen kritik från boende längs den tillfälliga vägen där tung trafik passerar strax intill bostadsområden.

– Jag blev helt chockad. Det är så mycket trafik att det knappt går att ta sig över vägen vilket många barn måste göra för att ta sig till och från skolan. Jag är rädd att det händer en olycka snart, säger Teresia Grundin vars son passerar vägen dagligen.

Flera boende har varit i kontakt med Trafikverket som under onsdagen fanns på plats vid Bers för att bilda sig en uppfattning om trafikläget. Kritiken har främst handlat om höga hastigheter och svårigheterna att som gångtrafikant passera Ljusnevägen för att ta sig till och från busshållplatserna.

– Man kan konstatera att trafiken har ökat och att den här övergången inte känns helt optimal. Sikten är bra här men vi har märkt att trafikanter, och då framförallt yrkestrafikanter, inte håller hastigheten, säger projektledare Stefan Tångring på Trafikverket.

Läs mer: Vill göra farlig väg säkrare

Säkerhetsfrågan har diskuterats under ett ordinarie byggmöte tillsammans med entreprenören Peab. Efter mötet och en kontroll av vägsträckan beslutades att skyltningen ska förstärkas längs vägen för att öka säkerheten för passerande skolbarn.

Som en direkt åtgärd kommer det att sättas upp varningsskyltar före och efter korsningen. Stefan Tångring öppnar även för att kontakta polisen och uppmana till hastighetskontroller längs trafikomledningen.

– Det är väldigt viktigt att trafikanter respekterar hastigheten och visar extra hänsyn under den här perioden.