Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnens rättigheter i Torsbergsgymnasiet

Barnens rättigheter var temat i Torsbergsgymnasiet på måndagen. Barnens rättigheter finns fastslagna i Barnkonventionen som FN:s generalförsamling antog 1989 och som alla länder utom ett skrivit under. Om detta informerade Ann-Helen Sjöberg och Margareta Elensky, ordförande och vice ordförande i Rädda Barnens Gävleborgsdistrikt.

Ann-Helene Sjöberg och Margareta Elensky berättade om FN:s barnkonvention. Från den första deklarationen i fem punkter som togs av Nationernas Förbund 1929. Till den som antogs 1989 med 54 punkter om barnens rättigheter.

Barnkonventionen har ratificerats (antagits) av 192 av världens 194 länder. De två som inte ratificerat konventionen är USA och Somali. USA har dock skrivit under konventionen.

Barnkonventionen är inte juridiskt bindande utan mer en politisk viljeyttring och ett verktyg till förändringar. Men nationella lagar ska tolkas utifrån Barnkonventionen.