Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnens nya bibliotek tar form

Barn- och ungdomsavdelningen på Hudiksvalls bibliotek genomgår en förändring. Två designstudenter från Göteborg går loss med färg och nya idéer.

Sofia Öberg och Lisa Marie Bengtsson kånkar möbler mellan rummen på Hudiksvalls biblioteks barnavdelning samtidigt som de diskuterar belysning och snickerier. Det är inte sig likt i lokalerna. Väggarna har nya färger, saker får nya platser och nymålade stolar i gult och orange står i staplar och väntar.

– Vi har jobbat mycket med färg, säger Sofia Öberg. Det fanns ju möjlighet att jobba mer med form och figurer annars, men vi ville inte dra fokus från det fantastiska som redan finns här, alltså böckerna.

Sofia och Lisa Marie är studenter på Göteborgs universitet, där de läser en magisterutbildning i design för barn och barnkultur. Just nu är de anlitade av Hudiksvalls kommun för att förnya barn- och ungdomsavdelningen.

I arbetet har de diskuterat med elever och lärare på Sandvallaskolan och Bromangymnasiet, engagerat flera lokala företag och kommunförvaltningar och fått Bromangymnasiets byggprogram att bidra med snickeri. Målet är att ordna en mötesplats där alla kan trivas.

– Vi vill ha kvar läsningen i fokus, men läsning kan ju också ha att göra med teater, dans och film. Det kan man försöka väva ihop, säger Lisa Marie Bengtsson.

– Och så vill vi trigga barnens egen kreativitet. Det ska inte kännas: "Jaha, här är allting färdigt". Hellre: "Aha, här kan jag göra det här och det här", säger Sofia Öberg.

På skyltsöndagen är det invigning för de nya lokalerna, och Lisa Marie och Sofia hoppas att framför allt kommunens barn ska gilla sina nya lokaler.

– Jag hoppas att de känner nyfikenhet, glädje och inspiration, säger Lisa Marie Bengtsson. Grejen är att du kan jobba med en sådan här process hur länge som helst men du vet ändå inte hur det funkar förrän du får träffa barn i miljön. Det är först då du vet om det blev bra.