Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnen röker!

De senaste veckorna har jag, och många med mig, reagerat.

Det är många väldigt unga tjejer och killar i 13–14-årsåldern som går runt på stan i Hudiksvall och röker. Något verkar ha hänt och det är viktigt att vuxenvärlden reagerar snabbt, inte minst vi föräldrar. Forskning visar att det finns ett starkt samband mellan föräldrars attityd och förhållningssätt till tobak, och ungdomars tobaksbruk. Ungdomar vars föräldrar förbjuder sina barn att röka – oavsett om föräldrarna själva röker eller inte – röker i betydligt mindre omfattning än ungdomar vars föräldrar har en tillåtande inställning till tobak. Så ett ”nej” gör stor skillnad!

En studie som Statens folkhälsoinstitut gjort visar också att ungdomar vill att vuxna bryr sig. En fråga som ställdes gällde hur föräldrarna ska agera. 90 procent av ungdomarna ville att föräldrarna skulle övertala dem att låta bli att röka. Över 65 procent tyckte att föräldrar skulle förbjuda dem att röka. Det är inte lätt att stå emot och sätta gränser gentemot en upprorisk, identitetssökande tonåring. Men om vi alla hjälps åt och förmedlar samma budskap blir det lite lättare. Barn vill ha tydliga besked från vuxenvärlden. Att säga nej är ett sätt att visa att man bryr sig!

Till er som förser de här barnen med cigaretter – tänk om, gör rätt! Ert agerande bidrar till att barnen riskerar att fastna i ett tobaksberoende som är svårt att ta sig ur och som påverkar deras hälsa negativt, kanske för resten av livet.

Sofia Wikner

tonårsförälder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel