Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnen fick nöja sig med en linbana

I våras hette det att utemiljön på Kilafors skola skulle förbättras under sommarlovet, men när höstterminen drog igång hade ingenting hänt. Sent omsider har ändå en linbana och en liten klättervägg kommit på plats.

För ett och ett halvt år sedan skrev eleverna i dåvarande klass ett, ett brev till politikerna i Bollnäs kommun där de kritiserade skolgården på Kilafors skola. Jan Lahenkorva åkte ut till skolan för att se med egna ögon och kunde genast konstatera att förhållandena var minst sagt "torftiga". Han lovade göra vad han kunde och i en process har elever, personal och föräldrarepresentanter fått titta på ritningar för hur den skulle kunna förvandlas till en trivsam plats att vara på.

Till i år avsattes också 125 000 kronor för att förbättra lekplatsen, men när höstterminen drog igång hade inget av det utlovade blivit gjort.

- Det gick rykten om att pengarna höll på att försvinna i någon form av administration, konstaterar Jan Lahenkorva. Men nu har det ändå kommit en linbana och en klättervägg på plats.

Däremot saknas fortfarande mycket av det som presenterats på ritningar, både gungställningar, gungbrädor och grönområden.

- Med alla säkerhetskrav är lekredskap otroligt dyra investeringar och pengarna räckte inte till mer än det här, säger Jan Lahenkorva som erkänner att det borde göras mer för att förbättra utemiljön på skolan.

- Men som det ser ut nu kan jag inte lova mer pengar för det här ändamålet i dag.

På torsdag ska tjänstemannaförslaget om framtidens skola i Bollnäs kommun presenteras och sedan ska det förslaget gå igenom en politisk process.

- Och det kan jag lova, att de skolor vi då väljer att satsa på ska också få en bra utemiljö, säger Jan Lahenkorva.

Så i väntan på att de politiska kvarnarna ska mala färdigt får de 300 eleverna på Kilafors skola nöja sig med klätterväggen och den nya linbanan.