Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnen bygger lego med musik

- Det är som ett musikaliskt legobygge med komp, ackord, bas och sång.
Förskollärare Malin Stolt beskriver det nya musikprojektet som blivit en hit bland förskolorna.

Femåringarna på Linfröets förskola i Näsviken värmer upp med Nu är vi här igen. Barnen klappar rytmen på knäna innan det är dags att plocka fram instrumenten. Två och två får barnen spela på bygelgitarrerna, en drar med plektrum över strängarna och en byter ackord med bygeln. Efter en stund dirigerar Malin Stolt in Ville på entonsbasen, han ska slå sin sträng varje gång Malin säger "ett" i fyrtaktsräkningen.

Han tar sin uppgift på allvar och snart sitter den där. Lea på bastrumman stämmer in och vips så skapar Linfröets orkester musik av barnvisan Tänk om jag hade en liten liten apa.

Det är precis så det ska fungera, enligt Malin Stolt, som sedan några veckor tillbaka använder en dag i veckan av sin tjänst på Håstahöjdens förskola till det nya projektet Knatteorkester. Hon jobbar efter Bunnemoetoden och liknar det hela vid ett musikaliskt legobygge där varje barn ansvarar för sin byggbit.

- Försvinner deras ton – deras byggbit – låter det fel. Det gör att barnen direkt förstår sin roll i musiken, att de är viktiga och betydelsefulla.

Och barnen tycker det är kul.

- Tänk när de förstår att det är de själva som gör det här och att det låter riktig musik, den glädjen är det viktigaste av allt, säger Malin Stolt.