Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barndomsvänner dokumenterar hembygd

/

Reportage med fokus på människor i alla åldrar med en sak gemensamt - sin hembygd.
Under arbetsnamnet: Vi är Arbrå - en samling nutida reportage, arbetar Hanna Gradin, Annica Mårtensson och Johanna Syrén, alla ursprungligen från Arbrå, med ett tidsdokument i bokform över barndomstrakten.

Annons

Efter flera år på annat håll och med avsevärt större projekt ville de dokumentera sin hembygd och flytta fram Arbrå till modern tid. Det var ungefär så tanken föddes.

- När man tänker på Arbrå, och Norrland för den delen, handlar så mycket om dåtid. Ingenting är nedtecknat om den verklighet människor befinner sig i idag, börjar Johanna.

För trots avbefolkning, ekonomisk kris och nedskärningar främst i landsorten, så finns det ju människor som lever, verkar och älskar sitt Arbrå. Många stannar nog bara inte upp och reflekterar över nuet.

- Bygden glöms dessutom lätt bort, inget bandylag eller kulturhus sätter oss på kartan. Men det händer saker här att känna igen sig i, och vi vill skapa en positiv bild av det, säger Annica.

För att ta upp det nya har de gjort femton reportage med fokus på människor, händelser och platser, för att skapa en modern tolkning av orten.

- Så många eldsjälar brinner för bygden och arbetar ideellt med till exempel Arbrå BK eller Hembygds- och fornminnesföreningen. De förtjänar uppmärksamhet, säger Johanna.

Alla tre tror att många av invånarna nog är hemmablinda, såsom de själva har varit. Åren på annat håll har dock givit dem distans till bygden och möjligheten att se allt det positiva.

- Förhoppningen är att vi lyckas definiera och ringa in Arbråsjälen, och att invånarna blir stolta och vill ha boken i hyllan, säger Hanna.

I finansieringen av projektet samarbetar de med Studiefrämjandet och har fått stipendium från Arbråfonderna. Förhoppningsvis flyter höstens arbete, och finansieringen. Om allt går enligt tidsplan släpps det moderna tidsdokumentet på eget förlag lagom till Arbrås julskyltning.

Annons