Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn- och utbildningsnämnden vill ha 36,5 miljoner extra till skolan nästa år

Artikel 8 av 12
Bollnäs kommuns budget
Visa alla artiklar

Barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs behöver mer pengar för bland annat fortsatta integrationssatsningar och kraftsamling för att lyfta kompetensen i skolorna.

Under tisdagen beslutade barn- och utbildningsnämnden, BUN, i Bollnäs att man ska begära att få sin driftsbudget för 2017 utökad med 36,5 miljoner kronor.

Till viss del, 5,5 miljoner kronor, handlar det om pengar för att kunna fortsätta de satsningar som BUN i år finansierar med anslag ur de 48,8 miljoner kronor som kommunen fått av staten för att möta flyktingsituationen.

Den enskilt största posten, 10,3 miljoner kronor, gäller dock något som BUN kallar "kraftsamling skola". Det är ett projekt där personer som kan vara intresserade av att jobba i skolans värld ska visstidsanställas som så kallade utbildningsvikarier.

– Vi ska hitta de som verkligen bör satsa på att gå utbildningar. Det tar många år att bli lärare men det finns säkert ett större intresse att göra det om fler får komma in och se vilken inspirerande verksamhet det är, säger skolchef Kajsa Mellner Daxberg.

Hon tror att antalet ansökningar till lärarhögskolorna är lägre än de borde eftersom skolan fått dåligt rykte.

Läs också: Skolornas överskott beror på svårigheter att hitta personal

Tanken är att utbildningsvikarierna ska få handledning och sedan vikariera för lärare som därmed ska få tid att gå vidareutbildningar.

– Under överskådlig tid kommer det inte att regna lärare varken över oss eller någon annan kommun. Därför tror jag att det är helt nödvändigt att satsa på de lärare vi har så att de vill jobba kvar i vår kommun, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Kristoffer Lindberg (S).

Bland de övriga punkter som BUN vill använda de 36,5 miljonerna till märks bland annat:

8,1 miljoner kronor till förstärkta lednings- och stödfunktioner. Där finns en koppling till Arbetsmiljöverkets kritik av rektorernas arbetsmiljö.

7,4 miljoner kronor för att täcka skolornas ökade kostnader för mottagande av nyanlända elever.

1,8 miljoner kronor för införandet av pedagogiska måltider i skolan, det vill säga att lärare äter med eleverna på betald arbetstid. Kommunfullmäktige har tidigare fattat beslut om att det ska införas.

1,6 miljoner kronor för att stärka elevpengen för årskurs 7-9, eftersom höjda löner bland personalen urholkat elevpengen på högstadieskolorna.

900 000 kronor till anpassning av lokaler, vilket bland annat har att göra med ombyggnader av ventilationen och skolgården på Kilafors skola.

Läs också: Granbergsskolan får kritik av Skolinspektionen – ännu en gång