Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn hjälper barn genom att sälja majblommor

Under tisdagseftermiddagen begav sig skolbarn ut på gatorna för att sälja årets första majblommor. Runt en kvarts miljon kronor räknar lokalföreningen i Bollnäs med att samla in under de kommande två veckorna.

– Vi hoppas att folk tänker på att bära med sig kontanter så att de kan köpa en blomma, säger Elisabeth Persson, sekreterare för Majblommans lokalförening i Bollnäs.

Den allra första majblommeinsamlingen drog i gång i Göteborg redan 1907 för att hjälpa barn som drabbats av tuberkulos. Initiativet spred sig snabbt över landet och utvecklades till en folkrörelse där barn genom att sälja majblommor bidrar till att hjälpa andra barn.

Peter Andersson, ordförande för Majblomman i Bollnäs, tycker att insamlingen är lika viktig i dag som för hundra år sedan.

– På den tiden dog folk av svält i Sverige och så är det ju inte längre. Men fattigdom är relativt och utanförskapet känns säkert ungefär likadant i dag, säger han.

Både Peter Andersson och Elisabeth Persson arbetar till vardags som lärare på Nyhamre skola och har på nära håll sett barnfattigdomens konsekvenser.

Av varje 100-lapp som Majblommorna drar in går 20 kronor till skolklassen som samlat in den och används till exempel till klassresor. 40 kronor går till Majblommans riksförbund som bland annat driver opinion för att förbättra tillvaron för ekonomiskt utsatta barn. Resterande 40 kronor förfogar Majblommans lokalföreningar själva över.

Från lokalföreningen i till exempel Bollnäs kan sedan familjer med ekonomiska problem ansöka om pengar till sina barn. Det kan handla om nödvändiga saker som de inte har råd med, till exempel glasögon eller vinterkängor.

– Vi skulle vilja att en större del går till att sätta lite guldkant på tillvaron. Men det mesta går tyvärr fortfarande till sådant som är helt nödvändigt, säger Elisabeth Persson.

Förra året såldes det majblommor i Bollnäs för någonstans mellan 250 000 och 260 000 kronor. Peter Andersson och Elisabeth Persson hoppas att årets försäljning, som pågår under de kommande två veckorna, ska gå minst lika bra.