Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bärgare efter snökaoset: "Varför ska jag rensa E4 gratis?"

Flera olyckor kring Söderhamn har orsakat långa köer. Ett problem för bärgaren är att det ibland är oklart om de kommer att få betalt för jobbet.

Under tisdagen och onsdagen har det skett flera olyckor både norr och söder om Söderhamn. Under flera timmar har det varit stopp i trafiken med långa köer. I flera fall har det handlat om lastbilar som fått bärgas från platsen.

En fråga som är återkommande handlar om betalningen för bortforslandet av fordonet, eftersom bärgaren kan riskera att inte få ersättning om lastbilen som bärgas inte är svenskregistrerat.

Läs mer: E4 fortfarande avstängd efter åtta timmar – lastbil med färg måste tömmas

– Det där är alltid ett problem när man åker ut och det har stötts och blötts i alla tider. När det är ett skarpt läge kan man inte diskutera en sådan sak. Men varför ska jag rensa E4:an gratis? Jag är ju företagare och behöver tjäna pengar på det, säger Anders Holmqvist på Falck bilbärgning i Bollnäs, som ansvarade för bärgningen under tisdagskvällen.

Han tycker att gråzonerna när det gäller betalningen är för många.

– Varenda gång det är en utländsk lastbil så vet man som regel att det är ett gratisjobb. Men det handlar inte om att det går fortare för mig att komma dit om jag vet att jag får betalt, jag gör jobbet med samma kvalitet oavsett. Det har inte med det att göra, säger Anders Holmqvist.

Läs mer: Trafikanter fast i kilometerlånga köer efter E4-olycka: "Jag vet inte om jag kommer hem"

Vem som bär ansvaret för att ett fordon bärgas kan se olika ut beroende på situationen, enligt Trafikverket. Om en bil ligger i diket och läcker är det en fråga för kommunen. Om den är på vägen är det Trafikverkets ansvar eftersom de ska se till att vägen är framkomlig. Att det kan finnas frågetecken kring betalningsansvaret är känt av Trafikverket.

– När det gäller olyckor så känner jag inte till att det är så. Men om det är bilar som fastnar, alltså som utgör ett hinder, då är det så att en del bärgare kan vara restriktiva med utländska åkare om det är så att de inte får betalt för det, säger Monica Näslund.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik