Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bärföretag vill ha bättre ordning

Pakter skapas ute i skogen. Oseriösa bäruppköpare raggar upp redan kontrakterade bärplockare.

Företrädarna för ett antal bärföretag höjer nu sina röster för att få ordning i branschen. Det största problemet i dag är de utländska plockarna som plockar på hobbybasis. Något som är fullt lagligt enligt inkomstskattelagen. Men när det går fel ställer det till bekymmer för företag som inte är berörda.

Bärföretagen önskar nu få ett tydligt besked om plockandet av bär är ett arbete eller inte.

Ett annat problem är de uppköpare som söker upp hennes kontrakterade plockare och erbjuder dem ett högre pris per kilo bär.

– Jag betalar för service så att plockarna får lön, men varan hamnar hos en annan uppköpare. Det är stöld. Dom här uppköparna åker snålskjuts på oss och de kan erbjuda ett högre pris eftersom de inte har några personalkostnader, säger Catarina Lundberg.

I Los låg snittlönen i år på cirka 91 000 kronor för sju veckors arbete. Medan topplockaren låg på 145 000 kronor. En inkomst som plockarna skattar för i sitt hemland Thailand.

– Det här är en oerhört viktigt källa till inkomst för de här människorna, konstaterar Catarina Lundberg.