Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barbro Westerholm höll diskussion i Söderhamn: ”De äldre är en tillgång, inte en belastning”

Riksdagsledamot Barbro Westerholm var under fredagen på besök i Söderhamn för att tala om synen på de äldre i samhället.
– Människor över 65 är en tillgång i samhället och inte en belastning.

Årsrik, ett ord som Barbro Westerholm använder sig av när hon pratar om personer som nått pensionsåldern, 65 år och äldre. I Delta-salen på CFL hade ett 20-tal årsrika personer samlats för att lyssna till och diskutera om deras roll i samhället, och hur den i många fall minimeras eller diskrimineras.

– Det är ju så att pensionsåldern ses som en vattendelare. Man är aktiv fram till pensionen sen är man något kollektiv som står vid sidan av i mångas ögon. Jag vill lyfta fram att det här är ju individer som är en tillgång i samhället, säger Barbro Westerholm, riksdagsledamot för Liberalerna.

Barbro menar att bara för att en person fyllt 65 betyder det inte att de inte kan vara en tillgång både i arbetslivet och inom den ideella sektorn.

Läs även: Uppror mot bankerna för att behålla kontanter – många skrev på namninsamling

– Nu när jag åker runt i Sverige så ser jag ju hur den här generationen betyder enormt mycket för nysvenskar. Kommunerna ropar efter insatser från den här generationen.

Hon syftar till att många pensionerade lärare fått rycka in och hålla i språkundervisning för invandrare.

– Man ordnar så mycket olika aktiviteter och det här är insatser som inte syns så väldigt väl, så det vill jag lyfta fram.

Hon tar också upp vikten av att bo på ett bra sätt så att man som äldre kan klara sig själv. Att man inte ska behöva känna sig som en fånge i sitt egna hem, då bostaden inte är anpassad för lättare funktionsnedsättningar.

En andra viktig aspekt enligt Barbro är att bevara hälsan och att hälsan lätt påverkas av hur man blir behandlad.

– Den viktigaste tillgången som vi har för att få människor att må bra är faktiskt känslan av att behövas. Och det är ju där som ideella insatser men också att fortsätta i arbetslivet, om man vill och kan, blir så viktig.

Barbro Westerholm tar även upp exempel på åldersdiskriminering och hur tre av alla de tiotusentals anmälningar som gjorts har lett till åtgärder.

– Vi kan inte se människor som har lämnat arbetslivet som en homogen massa. Det är individer med olika drömmar, önskemål och förutsättningar att leva den här delen av livet så bra som möjligt, säger Barbro Westerholm.