Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara sport för Mathias Berglund – jobbar ideellt för HHC och HuFF

För Mathias Berglund handlar det mesta om sport. Han jobbar ideellt för Hudik Hockey, och är även engagerad i Hudiksvalls FF:s supporterförening, Stå upp för HuFF.
– Jag tycker det är viktigt, och framför allt roligt, att tillhöra något och känna en gemenskap. Att ha kul tillsammans, säger Mathias, som fyller 18 år i dag.

Mathias går samhällsprogrammet på Bromangymnasiet, inriktning media. Han vill gärna jobba med någon form av media i framtiden, och helst med sport också, för just sport, och främst då hockey och fotboll, handlar det mycket om i Mathias liv.

Han jobbar ideellt åt Hudik Hockey och ansvarar för klubbens sociala medier och hemsidan. Allt började med att han skapade en Facebooksida, mest för att han tyckte det var kul.

– Sen tog Fredrik Jönsson, som är marknadsansvarig i HHC, kontakt med mig och ville att jag skulle bygga vidare och göra den till klubbens officiella Facebooksida, och sen har det bara blivit mer och mer.

Mathias är på alla klubbens hemmamatcher, och även den del bortamatcher. Han jobbar i sekretariatet, framför allt på J18 och J20-matcherna, men även på A-lagsmatcherna ibland, han skriver referat från J20-matcherna, skriver på sociala medier, gör intervjuer med spelarna innan, under och efter matcherna.

Läs också: HHC-kaptenen lägger av

Han har vissa riktlinjer att följa, men får ganska fria händer och kan låta kreativiteten flöda.

En idé var att klubben skulle göra en adventskalender, där spelarna fick intervjua varandra varje dag i december fram till jul. Nu är adventskalendern inne på sitt tredje år.

Men det är inte bara HHC-matcher Mathias går på. Han missar sällan en hemmamatch för Brynäs heller.

– Jag och min kusin åker på många matcher. Det brukar bli några varje månad.

Det känner förstås Fredrik Jönsson till, så när Brynäs spelade en träningsmatch på Glysis, hade han ordnat så att Mathias fick en Brynäströja av lagkaptenen Anton Rödin.

– Det var häftigt.

Läs också: Brynäs vann genrepet

Mathias håller just nu på med en film där bland annat Brynästränaren Thomas "Bulan" Berglund är inblandad.

– Jag ringde och talade med honom för ett tag sedan. Han var lika rolig och skön som man kan tro.

Nu går ju hockeysäsongen mot sitt slut, men Mathias lär inte bli sysslolös ändå, för nu börjar fotbollen. Mathias sitter med i styrelsen i supporterföreningen Stå upp för HuFF, en förening som startade 2012.

– Vi stöttar laget på bästa sätt på alla hemmamatcher.

Även när det gäller HuFF så blir det en och annan bortamatch också.

– Förra säsongen var vi fyra stycken som åkte ända till Gällivare. Det är den längsta resan vi gjort hittills, över 150 mil tur och retur. Och spelarna visste inte ens om det, så vi överraskade dem. Och jag tror HuFF vann med 2–0, så det var riktigt roligt, och den blev en lätt hemfärd sen.

Läs också: Laddat i supporterklubben inför avgörandet

När HuFF mötte Malmö i Svenska cupen förra året hade Stå upp för HuFF gjort sin hittills största tifo, och det i sin tur gjorde att många fotbollsintresserade skåningar fick upp ögonen för föreningen.

– De började följa oss på Twitter och var mer intresserade av hur det gick för oss i serien än vad Hudiksvallsborna var. Det känns som att Stå upp för HuFF har något riktigt bra på gång. Jag hoppas bara folk i Hudiksvall förstår det och vill vara med och hjälpa till Jag tror inte det är många som förstår hur många timmar och hur mycket pengar vi lägger ner på HuFF, säger Mathias.

Nyligen hade Mathias ett möte med ledningen för HuFF som undrade om inte han kunde hjälpa dem lite i föreningen.

– Jag har sänt live från HuFF-matcher tidigare, och det känns kul att få prova på allt.

I dag fyller Mathias 18 år, men firandet klarade han av i går, söndag. Annars var helgen ganska likadan som hans helger brukar vara.

I fredags var han på en Brynäsmatch, samtidigt som han rapporterade från HHC:s J18-lags kvalmatch, och lördagen tillbringade han med att måla tifo med Stå upp för HuFF. Och allt för att han brinner för föreningar och tycker det är kul att hjälpa till.

– Det är viktigt, men framför allt roligt, att tillhöra något och känna en gemenskap. Att ha kul tillsammans.