Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara snäppet dyrare att skicka iväg elever

Det kostar Ljusdals kommun i genomsnitt 4 000 kronor mer per läsår för en kommuninnevånare som studerar gymnasiet på annan ort än en elev som stannar i Ljusdal.

I dagsläget studerar totalt 735 elever på Slottegymnasiet i Ljusdal samtidigt som 298 Ljusdalselever studerar på annan ort. För den senaste kategorin betalar Ljusdals kommun förutom avgifter för utbildning och skola också bidrag till boendet, ett så kallat inackorderingstillägg.

En studerande Ljusdalsbo i Ljusdals kommun kostar kommunen i genomsnitt 120 000 kronorper år jämfört med en Ljusdalsbo som valt att studera på en annan ort 124 000 kronor (inklusive inackorderingstillägg). Det är en skillnad på fyra tusen kronor.

– Enligt dessa siffror ser det bättre ut att skicka i väg eleverna, säger Monica Larsson, ekonom vid barn- och utbildningsförvaltningen.