Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara förlorare i mobbning

Tusentals elever går varje dag till skolan med en klump i magen. De vet att de kommer att bli retade och utfrysta.

Lisbeth Pipping föreläser om mobbning i skolan och hur man kan förebygga och stoppa mobbning. Hon växte upp utanför Göteborg och mobbades under flera år i skolan.

– Jag hade en utvecklingsstörd mamma, mina klasskamrater tyckte att hon var knäpp. Och då blev jag automatisk knäpp också, säger Lisbeth Pipping.

På tisdagen fick elever, personal och föräldrar på Bergsjö Centralskola ta del av hennes erfarenheter och hennes livsöde. HIV/STI-gruppen i Nordanstig bjöd i samarbete med projektet alternativ driftsformer in till föreläsningarna. Lisbeth Pipping har skrivit två böcker, en som handlar om hennes uppväxt och en som ger tips på hur man förebygger mobbning.

– Om bara en av mina klasskamrater hade vågat säga ifrån så hade mitt liv blivit annorlunda, säger Lisbeth Pipping.

Hon berättar att hon har mött barn och vuxna i alla åldrar som delar med sig av sina erfarenheter av mobbning. Hon uppmanar eleverna att tänka efter innan de säger eller gör något elakt.

– Om jag bara blundar så kan jag fortfarande minnas hur det kändes att gå i skolkorridoren när jag var sju år, berättar hon.

Hon förklarar att minnen finns med under hela livet.

– Tänk på det innan ni gör något elakt, det kommer att följa med den mobbade hela livet, uppmanar hon eleverna i föreläsningssalen.