Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara för Reinfeldt att tacka och ta emot

/

Det är svårt att inte beundra det sätt på vilket Moderaterna målmedvetet och strategiskt arbetar för att etablera sig som ett statsbärande parti.
Det är i princip inget agerande från den centrala partiapparaten som sker utan att det är noga genomtänkt och dess påverkan på den strategiska linjen har övervägts.

Annons

När moderater från hela landet i slutet av förra veckan samlades i Karlstad för rikskonferens, hade namnet på sammankomsten dessutom bytt namn till Sverigemötet. Det är knappast en tillfällighet, eller ett resultat av att någon tyckte att arrangemanget behövde ett lite roligare namn.

Det strategiska arbetet har också givit resultat. Moderaterna har inte bara gjort två framgångsrika riksdagsval efter varandra, utan även lyckats att behålla regeringsmakten. Och till skillnad mot situationen efter valet 2006 så har Moderaterna efter förra årets val fortsatt att stärka sin position i väljaropinionen.

Det är därför begripligt att det var överlag glada miner på de omkring 1 700 moderater som samlats i Karlstad för att bland annat lyssna till tal från sin partiledare och statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg.

Samtidigt passade Moderaterna också på att rulla i gång en ny kampanj, där man drar nytta av konstiga uttalanden från företrädare för Socialdemokraterna, bristen på besked om vad som egentligen gäller och avsaknaden av en politik för att få fler i arbete.

Under parollen ”Alla jobb behövs” får Socialdemokraterna stryk för både uttalanden om ”skitjobb” och det faktum att partiet vill avskaffa rut-avdraget, säger nej till den sänkta restaurangmomsen och vill göra det dyrare för dem som anställer unga.

Det är både smart och tacksamt. Dels för att det är en helt riktig kritik. Men också för att det ger Moderaterna en möjlighet att fokusera på annat än den negativt laddade frågan om sjukförsäkringen.

Någon kanske skulle vilja invända mot uttalandet om ”skitjobb” och säga att Karin Wanngård, Socialdemokraternas nya toppnamn i Stockholm som fällde uttalandet, tog tillbaka det hon sagt och har bett om ursäkt.

Jodå, men vad fanns det för alternativ för henne?

Dessutom är hon inte ensam om uppfattningen inom ”rörelsen”, även om inte alla uttrycker sig just så.

När Expressen frågar LO:s chefsekonom Ola Pettersson varför inte ungdomar tar jobb hos företag som erbjuder hushållsnära tjänster, trots att företagen gärna vill anställa dem och erbjuder en god ingångslön, svarar han: ”Det är inte den hetaste branschen för en ung person, det kan jag förstå. Vi vänder oss snarare mot regeringens sysselsättningspolitik. Vi står för högproduktivitetslinjen. Att ge mer utrymme för hushållsnära tjänster känns gammaldags.”

Det ena utesluter faktiskt inte det andra. För det är faktiskt så att alla jobb behövs.

För Moderaterna är det bara att tacka och ta emot.

Som det ser ut just nu är det inte oppositionen som utgör det största hotet mot en fortsatt moderatledd regering efter valet 2014. Utan risken för att något eller några av de övriga allianspartierna inte klarar spärren i nästa val.

Det finns också en annan mycket uppenbar risk, där Moderaterna bär ett alldeles särskilt ansvar, och det är att regeringen är på väg att bli alltför förvaltande.

Utan en tydlig bild av på vart vi är på väg med alliansen vid rodret så bjuder man på ett onödigt sätt in Socialdemokraterna och övriga oppositionspartier i matchen. Det är både onödigt och dumt.

Mer läsning

Annons