Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara ett spel för galleriet

För drygt ett år sedan kom vi som ideella representanter med i något som kallas för Ringshögs förtroenderåd.

Det ersatte den tidigare väl fungerande självförvaltningsstyrelsen på Ringshög i Rengsjö. I förtroendetrådet skulle vi få information och inflytande över det som beslutades runt äldreomsorgen på Ringshög.

Nu sitter vi med facit i hand. Socialnämnden har hux flux beslutat att det nybyggda demensboendet på Ringshög ska läggas ned med omedelbar verkan. Vi i förtroenderådet fick liksom alla andra läsa om det i tidningen!

Förtroendetrådet är alltså inget annat än ett spel för galleriet. Vi sitter bara där som marionettfigurer i en låtsasdemokrati à la Bollnäsmodell.

Vad var det egentligen för fel på självförvaltningssystemet? En förvaltningsstyrelse med representanter för anhöriga, vårdtagare och personal som styrde över verksamheten.

Jo, man ser nu mönstret tydligt. Socialförvaltningen, med socialchefen Lennart Nyman i spetsen, har sedan länge inriktat sig på att Ringshögs utmärkta servicehus bör skrotas. Det kostar för mycket.

Därför engagerades en konsultfirma som kom fram till att självförvaltningsidén var mossbelupen. När självförvaltningen så var borta blev det fritt fram att ta över hela styrningen från socialförvaltningen. Då kunde servicehuset göras om till ordinärt boende (alltså ett vanligt hyreshus) och för att mildra Rengsjöbornas protester lät man bygga 6 demensplatser trots att man redan då visste att de skulle bli dyrare än på andra ställen. Efter ett år beställdes en ny konsultrapport som visade hur orimligt dyrt demensboendet i Rengsjö var. Det måste naturligtvis läggas ned och snabbt som attan togs beslutet innan någon hann reagera.

Nu i oktober firar Ringshög 20-årsjubileum. Då ska vi sitta där och minnas de ljuva åren då Bollnäspolitikerna for land och rike runt och skröt över självförvaltningsidén. Det kom ständiga studiebesök och Aktuellt hyllade självförvaltningen i ett långt reportage. Personalen på Ringshög gjorde ett fantastiskt jobb som resulterade i miljonöverskott år efter år. Från 2003 till 2009 sparade man faktiskt in nästan tio miljoner kronor åt kommunen! Men ju mer man sparade desto mindre pengar fick man och till slut fanns inte mer att ta. Då föddes idén att skrota alltihop och nu är man på god väg att lyckas. Rengsjö har ju numera bara ett ideellt föreningsliv och det tänker inte Lennart Nyman nedlåta sig till att förhandla med, säger han.

Olle Olsson, Rengsjö PRO

Laila Persson, Rengsjö Röda Korskrets

Carl-Axel Görans, Ringshögs anhörigförening

Göran Bernstål, Rengsjö framtid

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel