Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara en tredjedel av gallerian uthyrd

Byggstarten för gallerian på Brotorget förskjuts till sen höst. Men exploatören Sjaelsö och Bollnäs kommun tillsätter nu en ny arbetsgrupp för att gemensamt försöka locka ytterligare handel.
Samtidigt framgår det att bara 30 procent av lokalytan i den nya byggnaden är bokad.

På fredagen träffade kommunledningen i Bollnäs fyra representanter för Sjaelsös ledning vid ett möte som avslutades med en lunch vid Växbo Krog.

I gruppen från Sjaelsö deltog vd:n Pero Popovski, utvecklingschefen Carsten Lönne–Christiansen, produktutvecklaren Anders Tojkander och tekniske chefen Mattias Björk.

- Vi är överens om att jobba närmare varandra den närmaste tiden. Den gemensamma bedömningen är att vi bättre vi tillsammans kan skapa fler kontaktytor och öka intresset från handelns sida, säger Pero Popovski.

Han betonar att Sjaelsö inte har några planer på att backa ur projektet.

Samtidigt medger han nu att etableringsläget inte är fullt så bra som det såg ut att bli förra året.

- I gamla Domushuset är det mesta uthyrt, men i den nya byggnaden har vi ungefär en tredjedel bokat. Och vi behöver mer innan det bygget drar i gång.

I företagets nya version är alltså inte alla kontrakt redan påskrivna. Det har Sjaelsös projektutvecklare Tommy Johansson tidigare påstått.

- Det får stå för honom i så fall, säger Pero Popovski.

Enligt Sjaelsös bedömning handlar det nu om en byggstart för den nya delen på Brotorget i oktober eller november.

Det innebär dock inga löften heller nu.

- Med den marknad som råder i dag kan ingenting garanteras. Det är fortfarande trögt på både etablerings- och finansieringssidan till följd av finanskris och lågkonjunktur.

- Men vi är fortfarande övertygade om att projektet i Bollnäs fullföljs och vi är ju redan i gång med ombyggnaden i Domushuset i kvarteret Kringlan.

Trots de reservationer som Pero Popovski för fram är kommunalrådet Olle Nilsson Sträng (S) optimistisk.

- Det var ett konstruktivt och bra möte. Nu kommer vi att träffas oftare för att höja tempot i arbetsprocessen, säger Olle Nilsson Sträng, som tycker att Sjaelsö "arbetar mycket seriöst".

Redan på måndag ska kommunens näringslivschef Peter Eriksson och planeraren Göran Unger ha en ny kontakt med Sjaelsö.

Men någon reservplan finns inte för den händelse alla ansträngningar skulle misslyckas.

- Man börjar inte med att ta ut helvetet. Det är både vår och Sjaelsös bedömning att vi ska landa det här.

Enligt avtalet om exploatering och marköverlåtelse måste Sjalesö starta senast den 2 januari nästa år.

- Det kommer vi inte att rucka på. På den punkten var jag mycket tydlig under fredagens möte, säger Olle Nilsson Sträng.