Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara en miljöpartist kan misstolka C-beslutet

Svar till Birgitta Ohlsson (4/10).

Centerpartiet vill inte ha uranbrytning i Sverige. Centerstämman i Åre fattade mycket tydliga beslut vilket endast en miljöpartist med syfte att misskreditera oss kan missförstå.

Miljöpartiet misslyckades att få den socialdemokratiska regeringen att lägga fram en lag som förbjuder uranbrytning. Centerpartiet har ännu inte lyckats få alliansregeringen att lägga fram ett lagförslag heller. Där kan man säga att det står 1–1 mellan partierna som har samma mål. Vi har inte gett upp även om det kan te sig svårt just nu. Med tanke på den omsvängning som nu verkar ske inom S tror jag att sannolikheten inte är större för MP den dag, vilken jag hoppas är avlägsen, ska bilda regering med V och S.

Birgitta Ohlsson tycks tro att om bara en miljöpartimotion om förbud mot uranbrytning vinner en riksdagsomröstning så är saken klar. Jag rekommenderar henne att studera svensk grundlag för att förstå att det inte fungerar på det sättet. Endast i frågor av enkel beskaffenhet är det möjligt för riksdagen att stifta lag. Annars krävs regeringsbeslut om utredningsdirektiv, utredning, remittering, lagrådsremiss, proposition och riksdagsbeslut för att lag ska stiftas. Kan tyckas tråkigt men grundlag måste även Miljöpartiet följa.

Ohlsson urskuldar sig med att hon haft ett enda syfte med sin insändare. Hon vill visa att energiöverenskommelsen innebär att tio nya kärnkraftsreaktorer får byggas. När energidebatten i övrigt handlar om att ledande socialdemokrater, företrädare för basindustrin och folkpartiledare Björklund energiöverenskommelsen är oroade över motsatsen, inga nya kärnkraftsverk planeras, oroas Ohlsson över att de ska sticka upp som svampar ur jorden.

Birgitta Ohlsson må bortse från den aktuella energidebatten men hon kan inte bortse från den fantastiska utveckling som inte minst i vårt län sker på energiområdet. Bioenergin går om de fossila bränslena. Vindkraftverken växer som svampar ur jorden. Det satsas på kraftvärme och på jordvärme. Sverige och Gävleborg håller på att i en aldrig skådad takt på att ställa om från ensidigt beroende av vattenkraft och kärnkraft till förnyelsebar energi och energieffektivisering.

Jag begär inte att Birgitta Ohlsson på insändarsidorna ska erkänna att Centerpartiet åstadkommit resultat inom energipolitiken som ingen kunde drömma om för tio år sedan men hoppas att hon som kärnkraftsmotståndare innerst inne ändå kan känna en glädje.

Anders W Jonsson (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel