Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara en i den långa raden av avrättade?

Igår avrättades han. Drygt 30 år gammal. Efter en skenrättegång.

Annons

Det var inte många som brydde sig. Avrättningen berörde bara hans närmaste vänner. De flesta andra var ute i vårsolen och promenerade, krattade eller fixade med båten.

Många kanske inte ens reflekterade över varför det var en ledig dag igår. Än mindre att det handlade om en avrättning.

Det var visserligen länge sedan. Men avrättningen har påverkat och berört miljontals människor sedan dess. Historien igenom har denna avrättning engagerat författare, kompositörer, konstnärer, filosofer, politiker och alla olika sorters människor över hela världen.

Hans död blev på något märkligt vis inte bara hans.

I en mening var han bara en i raden av avrättade. Ändå blev hans död så avgörande att man började med en ny tideräkning på grund av honom. En ny tid bröt in.

Sedan dess har tusentals och åter tusentals människor torterats och avrättats för att de begått brott, men också för att de protesterat mot orättvisor eller bara för att de varit avvikande och inte passat in i det konventionella mönstret.

Ändå går utvecklingen åt rätt håll.

Antalet avrättningar har stadigt minskat. Ytterligare 31 länder har avskaffat dödsstraffet i sin lagstiftning eller i praktiken under det senaste decenniet visar en rapport som nyligen kom från Amnesty International.

Under 2010 har Amnesty kunnat bekräfta 527 avrättningar, jämfört med 714 under 2009.

Men det verkliga antalet är sannolikt mycket högre eftersom dödsdomar och avrättningar i Kina inte heller detta år finns med i statistiken.

Amnesty vet på goda grunder att Kina avrättar fler personer än resten av världen tillsammans! Enligt obekräftade uppgifter avrättades tusentals människor under 2010.

Samma Kina som svenska affärsmän och politiker frotterar sig med på cocktailpartyn och mässor i den heliga kommersens namn. Och åker sedan hem och krattar manegen för besök av diktaturens lakejer.

Det är obegripligt hur flat västvärlden är mot en nation när den har pumpat upp stora ekonomiska muskler. Då är det anpassning som gäller.

Förutom Kina, som utan konkurrens leder den grymma avrättningslistan, finns där Iran med minst 252, Nordkorea minst 60, Jemen minst 53 och USA med 46 avrättningar.

Att USA finns med i dödsstraffsligan är beklämmande, oacceptabelt och ovärdigt världens största demokrati. Det är obegripligt hur hämndens primitiva enfald får styra attityder och lagstiftning.

Ett samhälle som tar livet av sina medborgare med lagens hjälp motverkar respekten för människolivets värde. Att ta ställning mot dödsstraff betyder inte att personer som begår allvarliga brott ska gå fria. Däremot innebär det att deras straff ska omvandlas till fängelse.

I FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna står det att varje människa har rätt till liv, utan att behöva bli utsatt för tortyr eller grym, omänsklig och förnedrande bestraffning.

Han talade mycket om detta med livets värde och helighet.

Han som avrättades i går. För omkring 2 000 år sedan.

Mer läsning

Annons